Co to znaczy liofilizacja żywność?

Co to znaczy liofilizacja żywność?

Stosowanie w przemyśle spożywczym różnych technik wpływających na przedłużenie jakości produktów spożywczych nie jest właściwie niczym nowym. Już od setek lat ludzie poszukiwali sposobu na magazynowanie jedzenia bez obaw o pogorszenie jego stanu, czy w najgorszych przypadkach całkowitego zepsucia. Jedną z najpopularniejszych i powszechnie stosowanych technik przedłużania jakości żywności jest przechowywanie jej w niskich temperaturach lub nawet zamrażanie. Czym zatem jest wspomniany wcześniej proces liofilizacji żywność? Czy żywność liofilizowana jest lepsza od zamrożonej? Sprawdź, dlaczego technika ta zdobywa coraz większą popularność!

Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja żywności to proces konserwacji, polegający na suszeniu i zamrażaniu artykułów spożywczych. Uznawany jest obecnie za najbardziej zachowawczy, dzięki czemu zdobył tak dużą i wciąż rosnącą popularność. Istotą techniki jest pozbawienie zamrożonych produktów wody, poprzez proces sublimacji lodu. W ten sposób lód przechodzi od razu ze stan stałego w parę wodną, całkowicie omijając stan ciekły. Proces liofilizowania żywności odbywa się w niskiej temperaturze, a także pod obniżonym ciśnieniem.

Przyjmuje się, że liofilizowane produkty zachowują najwięcej swoich naturalnych wartości odżywczych, dlatego też proces ten zyskuje w szybkim tempie coraz większą popularność. Liofilizacja żywności składa się z 3 istotnych etapów:

  • zamrażania,
  • sublimacji,
  • desorpcji.

które wykonywane są w specjalnym urządzeniu, noszącym nazwę liofilizator. Żywność liofilizowana zachowuje jedynie ok. 2% wilgoci, a w wyniku odwodnienia traci nawet do 90% swojej wagi. Decydują się na zakup żywności, która została poddana technice liofilizacji, warto pamiętać, że wykazuje ona właściwości higroskopijne, tzn. że potrafi pobierać wilgoć z otoczenia. Zalecane jest zatem przechowywanie jej w suchym miejscu.

Jakie produkty najczęściej poddaje się liofilizacji?

Początkowo, kiedy proces liofilizowania żywności dopiero zyskiwał rozgłos, technice poddawane były jedynie warzywa i owoce. Dzisiaj liofilizacja żywności odbywa się już na znacznie szerszą skalę, a procesom poddaje się znacznie więcej produktów spożywczych. Suszeniu sublimacyjnym poddawane są coraz częściej także słodkie i słone przekąski, a nawet całe dania!

Najpopularniejsze jedzenie liofilizowane to:

  • zioła,
  • kawa,
  • owoce,
  • warzywa,
  • mięso, ryby,
  • grzyby.

Być może nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale z wieloma z tych produktów masz styczność na co dzień w każdym sklepie spożywczym. Żywność ta występuje bardzo często jako owsianki gotowe i jaglanki, z dodatkiem takich owoców jak np. liofilizowane maliny.

Doskonałym przykładem jest także kawa rozpuszczalna oraz zioła i mieszanki warzyw do zup i potraw.

Czy żywność liofilizowana jest zdrowa?

W przeciwieństwie do mrożonych warzyw i owoców liofilizacja żywności pozwala zachować im swoje pierwotne właściwości. Stanowi zatem najzdrowszą alternatywę dla świeżych, produktów spożywczych. Co więcej, żywność liofilizowana zachowuje również bardzo zbliżoną kalorykę, a także co niezwykle istotne z punktu widzenia dietetyki wartości odżywcze, w tym witaminy, aminokwasy i enzymy. Co ciekawe, niektóre produkty poddane technice liofilizacji okazują się nawet zdrowsze niż ich świeże odpowiedniki!

Taka sytuacja ma miejsce np. przy kawie rozpuszczalnej, która pozbawiana jest dwóch szkodliwych substancji — kafestolu oraz kafeolu, zaburzających prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Ogromną zaletą takich produktów spożywczych jak m.in. liofilizowane owoce i warzywa jest również brak konserwantów.

Jakie właściwości mają liofilizowane owoce i warzywa?

Liofilizacja żywności z całą pewnością pozwala przedłużyć jej świeżość i to nawet o 30 lat! Jest to obecnie najlepszy wynik, z którym nie może konkurować żadna inna metoda konserwowania produktów spożywczych. Dla przykładu żywność suszona zachowuje swoją świeżość mniej więcej w przedziale od 1 roku do 5 lat w zależności od produktu. Warto również powtórzyć, że podczas liofilizacji zarówno warzyw, owoców, jak i ziół nie tracą one swoich cennych witamin i wartości odżywczych.

Z kolei wadami procesu liofilizacji produktów spożywczych są stosunkowo długi czas przygotowywania żywności oraz konieczność wykorzystywania do tego celu specjalistycznych i drogich maszyn. Jednak mimo to takie produkty jak liofilizowane truskawki, czy inne owoce stanowią najzdrowszą alternatywę dla swoich świeżych, sezonowych odpowiedników. Nie tracą również swojego głębokiego zapachu i koloru, a dzięki bogactwie witamin, są bardzo zdrowe.

Szukasz zdrowego sposobu na urozmaicenie swojej owsianki lub jaglanki? Nie ma lepszego sposobu niż dodatek liofilizowanych owoców! Zachowują one wszystkie wartości odżywcze i witaminy swoich świeżych odpowiedników, dostarczając Ci porządny zastrzyk energii na cały poranek!

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

Twoje zakupy
X