Gałka muszkatołowa mielona

7,02 421,20 

Wyczyść

Kraj pochodzenia: Grenada

 

Gałka muszkatołowa to jądro nasienia wydobyte z owocu muszkatołowca. Muszkatołowiec, wiecznie zielone, dorastające do 18 metrów drzewo, rósł pierwotnie tylko na wilgotnych, gorących wyspach Moluki w Indonezji. Gałka muszkatołowa dotarła do Indii, a potem, w VI wieku, do Konstantynopola. Cywilizacje Grecji i Rzymu w ogóle więc nie znały jej smaku.

Przyprawa ta wyróżnia się ostrym i jednocześnie nieco gorzkawym smakiem i wyjątkowym zapachem.

 

ZASTOSOWANIE W KUCHNI:

Gałka muszkatołowa ma nieocenione zalety kulinarne i z tego powodu zajmuje stałe miejsce w kuchni wielu regionów. Dodaje się ją do potraw z mięsa, do kiełbas, pasztetów, do przyprawiania ryb, małży i skorupiaków. Można używać ją do potraw ze szpinaku, kapusty, bakłażana, cebuli i fasoli oraz do jajecznicy. Jednym z najpopularniejszych produktów, opartych na gałce muszkatołowej jest sos beszamelowy, używany do lasagne.

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Często doprawiasz jedzenie solą? Ta popularna przyprawa dodaje potrawom wyrazistości, lecz spożywana w nadmiarze, wywiera zgubny wpływ na ludzki organizm. Jakie jest dopuszczalne, dzienne spożycie soli? W jaki sposób jej nadmiar wpływa na zdrowie?

  • Uwielbiasz przyrządzać potrawy na grillu i wciąż szukasz nowych pomysłów na pyszne dania? Zaskocz rodzinę i przyjaciół, używając aromatycznych dodatków BBQ do mięs, serów i warzyw.

  • Uwielbiasz gotować zupy? To świetny wybór! Każda porcja tego płynnego dania jest skarbnicą naturalnego błonnika, witamin i minerałów. Jakie przyprawy do zupy stosować? Oto kilka kulinarnych wskazówek.

Twoje zakupy
X