Gałka muszkatołowa mielona

7,02 421,20 

Kraj pochodzenia: Grenada

 

Gałka muszkatołowa to jądro nasienia wydobyte z owocu muszkatołowca. Muszkatołowiec, wiecznie zielone, dorastające do 18 metrów drzewo, rósł pierwotnie tylko na wilgotnych, gorących wyspach Moluki w Indonezji. Gałka muszkatołowa dotarła do Indii, a potem, w VI wieku, do Konstantynopola. Cywilizacje Grecji i Rzymu w ogóle więc nie znały jej smaku.

Przyprawa ta wyróżnia się ostrym i jednocześnie nieco gorzkawym smakiem i wyjątkowym zapachem.

 

ZASTOSOWANIE W KUCHNI:

Gałka muszkatołowa ma nieocenione zalety kulinarne i z tego powodu zajmuje stałe miejsce w kuchni wielu regionów. Dodaje się ją do potraw z mięsa, do kiełbas, pasztetów, do przyprawiania ryb, małży i skorupiaków. Można używać ją do potraw ze szpinaku, kapusty, bakłażana, cebuli i fasoli oraz do jajecznicy. Jednym z najpopularniejszych produktów, opartych na gałce muszkatołowej jest sos beszamelowy, używany do lasagne.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Szukasz zdrowej alternatywy dla klasycznych słonych i słodkich przekąsek? Nie wiesz, w jaki sposób urozmaicić przyjęcie w gronie rodziny i przyjaciół? Postaw na wyjątkowe chipsy z warzyw i owoców! Podane z dipem lub słodkim sosem zachwycą Twoich gości.

  • Jednym z ciekawszych odkryć ostatnich czasów jest zabezpieczanie żywności metodą liofilizacji. Jakie procesy kryją się pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą? W jaki sposób technika ta wpływa na żywności i jakie nadaje jej właściwości? To musisz wiedzieć!

  • Masz smaka na mix duszonych warzyw? Doskonałym daniem będzie zatem leczo! Zobacz, jak je przygotować i których przypraw nie może w nim zabraknąć.

Twoje zakupy
X