Guacamole - jakich przypraw użyć do jego przyrządzenia?

Guacamole – jakich przypraw użyć do jego przyrządzenia?

Chociaż guacamole pochodzi z Meksyku, to od kiedy przywędrowało do naszego kraju, można zauważyć niesłabnące nim zainteresowanie. I nic w tym dziwnego, gdyż ta pyszna pasta może zostać wykorzystana do wielu rozmaitych dań i przekąsek. Zobacz, co warto wiedzieć o guacamole i jak je przyrządzić, aby zachwycało swoim smakiem.

Guacamole – co to jest?

Meksykańskie guacamole to smakołyk na pograniczu sosu, dipu i pasty, który wykorzystuje się do urozmaicenia rozmaitych produktów: mięs, pieczywa, chipsów, czy innych przekąsek. Zastanawiasz się, z czego składa się guacamole? Najważniejszym produktem jest zielone awokado, do którego dodaje się cebulę, pomidory oraz ostre chili – tak właśnie prezentowało się guacamole – przepis oryginalny. Jednak z czasem danie ewoluowało i zaczęło być urozmaicane o kolejne artykuły z limonką i kolendrą na czele.

Aby przygotować sos guacamole, najważniejszy jest wybór właściwego awokado. Powinno być ono dojrzałe, aby znajdujący się wewnątrz miąższ nie był zbyt twardy. Podczas zakupów dobrze jest wykonać test – jeśli po wciśnięciu skórki, wraca ona na swoje pierwotne miejsce, powinno być one odpowiednie do przygotowania smacznej pasty.

Jakie przyprawy do guacamole?

Chcesz przygotować domowe guacamole? Będziesz potrzebować dwóch awokado, limonki oraz połowę cebuli – najlepiej czerwonej. Niezbędne będą też zioła kuchenne takie jak kolendra, czosnek niedźwiedzi oraz papryczka chili. Przyrządzanie guacamole należy rozpocząć od pozbycia się pestek oraz przełożeniu miąższu do miski. Następnie trzeba rozgnieść go widelcem i skropić sokiem z limonki, gdyż w przeciwnym razie zmieni swój zielonkawy kolor na czarny. Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw i połączenie wszystkiego w jednolitą masę. Tak przygotowaną pastę można przełożyć do miseczek lub sięgnąć po ulubione pieczywo i skomponować kanapki z guacamole.

Awokado: jakimi przyprawami dodać mu smaku?

Z jakimi przyprawami przyrządzać awokado? Aby dodać mu smaku oprócz standardowej przyprawy do guacamole i himalajskiej soli, będą do niego pasować również czosnek, pieprz, czy rozmaite zioła i przyprawy, na czele z miętą. Awokado może wzbogacić również papryka w przyprawie, która może być wykorzystana zarówno w wersji słodkiej, jak i również ostrej. Chociaż w oryginalnym przepisie na guacamole widnieje limonka, z powodzeniem można zastąpić ją cytryną, a także dodać liczne przyprawy dla wegan, typu łagodne curry, czy garam masala, które podkręcą walory smakowe.

Jeśli trafiliśmy na kiepskie awokado, może pojawiać się kłopot z jego smakiem. Gorzkie guacamole – jak je uratować? Pomocne będą zarówno przyprawy, typu kolendra, mięta pieprzowa, bazylia oraz czosnek, które pomogą odwrócić uwagę od niepożądanego smaku, jak i również ostrzejsze papryki, czy naturalne mieszanki przypraw bez soli. W pozbyciu się uczucia mdłego smaku sprawdzą się również świeże warzywa typu pomidory, papryka, czy ogórki, gdyż awokado zwyczajnie przyjmuje ich aromat.

Domowe guacamole – do czego dodawać i jakie właściwości posiada?

Zastanawiasz się, co zjeść z guacamole? Możliwości masz naprawdę sporo! Na śniadanie doskonale sprawdza się guacamole z chlebem, które dzięki wysokiej zawartości witamin i antyoksydantów, jest świetnym wyborem na początek dnia, szczególnie z dodatkiem ziół i przypraw na odchudzanie. Wśród licznych właściwości awokado wskazuje się także jego pozytywny wpływ na krążenie, wzrok, czy lepsze przyswajanie wapnia. Guacamole jest też rekomendowane kobietom w ciąży, ze względu na zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędnym elementem rozwoju dzieci. Zaleca się je także osobom na dietach redukcyjnych, gdyż zawiera sporo pozytywnych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, który pomaga w prawidłowej przemianie materii.

Pasta z awokado dodawana do śniadania, obiadu, czy kolacji sprawi, że posiłek będzie zdecydowanie bardziej treściwy, a poczucie sytości pozostanie z nami na dłużej. Jest także bogata w białko i zawiera sporo wartościowych tłuszczów, dlatego jest rekomendowana w przypadku osób aktywnych fizycznie. Regularne spożywanie guacamole może też wpływać na lepszą koncentrację, a nawet na lepsze samopoczucie i nastrój, co wynika z zawartości kwasu foliowego, generującego hormony szczęścia w mózgu.

Z czym zjeść guacamole? Najlepsze kompozycje smakowe

Z czym jeść guacamole, aby móc w pełni wykorzystać jego potencjał? Standardowo, guacamole należy do elementów dań kuchni meksykańskiej, natomiast jest wiele opcji, aby je smakowicie zjeść. Oprócz tostów i kanapek świetnie smakuje guacamole z makaronem, które jest wspaniałą alternatywą dla tych z pesto.

Aby przygotować aromatyczny makaron z guacamole, należy przygotować:

– porcję ugotowanego makaronu al dente,
– 1 awokado,
– 1 czerwona cebula,
– 1 dojrzały pomidor,
– chilli do smaku,
– sok z ok 1/2 limonki,
– pęczek kolendry,
sól himalajska drobnoziarnista.

Według wcześniejszych wskazówek, awokado rozgnieść widelcem, wymieszać z przyprawami do smaku, oraz z pokrojonym w drobną kostkę pomidorem. Następnie wymieszać ze świeżo ugotowanym makaronem, i gotowe!

Do jednego z najsmaczniejszych połączeń należy także guacamole z jajkiem, które może zostać dodane bezpośrednio do pasty lub podane osobno, np. w koszulce. Sprawdzi się jako uzupełnienie mięsa w daniu obiadowym, ale również oryginalny dodatek do burgerów. Można nim polać sałatkę lub wzbogacić quesadillas, czyli zapiekane placki tortilli wypełnione serem, kurczakiem i warzywami. Guacamole można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego ilość smakowych kompozycji jest praktycznie nieograniczona.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

Twoje zakupy
X