Jak odpowiednio przechowywać przyprawy w kuchni?

Jak odpowiednio przechowywać przyprawy w kuchni?

Źle przechowywane przyprawy mogą nie tylko stracić swój intensywny aromat, ale także pogorszeniu może ulec ich smak. Sprawdź, jak stosując się do zaledwie kilku prostych trików, możesz przedłużyć jakość swoich przypraw, a przy okazji zadbać o idealny porządek w swojej kuchni!

Przechowywanie przypraw — podstawowe zasady

Jednym z najczęściej powielanych błędów jest przechowanie otwartych przypraw bezpośrednio w opakowaniach, w których zostały zakupione. Papierowe torebeczki, nawet jeśli są zabezpieczone dodatkowo folią, nie są na tyle szczelne, by zachować wszystkie właściwości, jakie mają do zaoferowania zioła kuchenne, czy gotowe lub własnoręcznie skomponowane mieszanki przypraw.

Co więcej, warto mieć również na uwadze, że niektóre dodatki do potraw charakteryzują się szczególnymi wymaganiami. Dla przykładu niewłaściwe przechowywanie przypraw takich jak gorczyca, czy gałka muszkatołowa, które zawierają w sobie tłuszcze, może doprowadzić do ich jełczenia, przez co w ogóle nie będą nadawać się do użycia.

Jak zatem prawidłowo przechowywać przyprawy w kuchni? Najlepiej zadbać o szczelne pojemniki na przyprawy i zioła, wykonane ze szkła. Drewniane pojemniki również mogą zdać swój egzamin, jednak należy pamiętać, aby za każdym razem wsypywać do nich dokładnie te same zioła. Taka praktyka zapobiegnie przenikaniu się różnych aromatów, które mogłyby wpłynąć negatywnie na intensywność każdej przyprawy do kuchni.

Pojemniki na przyprawy mogą również stanowić ciekawy dodatek aranżacyjny, który zadba o walory estetyczne. Stylowe, drewniane lub metalowe stojaki na szklane słoiczki sprawią, że zioła będą zawsze pod ręką i trudniej będzie zapomnieć o dodaniu którejś przyprawy do dania. Trzeba jednak mieć na uwadze, że stojak musi znajdować się w zaciemnionym miejscu, z dala od słońca i źródła ciepła.

W czym i jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Odpowiednie przechowywanie przypraw jest kluczowe, aby zachować ich aromat oraz właściwości. Pozostawione w opakowaniach, w których zostały kupione, brylą się, a także z dnia na dzień tracą swoje walory smakowe. Na szczęście istnieje prosty trik, który niewielkim kosztem pozwoli cieszyć się wysoką jakością ziół, bez konieczności przesypywania ich do szklanego pojemnika. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to uszczelnienie krawędzi odpowiednimi klamrami lub klipsami.

Tak zabezpieczone torebki można podpisać, a następnie ułożyć w specjalnych organizerach, które ułatwią zachowanie czystości i porządku. Innym doskonałym trikiem jest inwestycja w specjalne, szklane pojemniki na przyprawy. Jest to najbezpieczniejszy i najbardziej efektywny sposób, w jaki możemy przechować zioła, przyprawy kuchenne, a także suszone warzywa. Eleganckie słoiczki można umieścić w specjalnych stojakach, których design dodatkowo może stanowić ciekawy element dekoracyjny kuchni.

Gdzie w kuchni trzymać przyprawy?

Zadbanie o odpowiednie pojemniczki, to jednak dopiero początek. Ogromne znacznie ma również miejsce i sposób, w jaki przyprawy dla gastronomii, czy do domu są przechowywane. Najbezpieczniejszym wyborem jest oczywiście postawienie na zamykaną szufladę bądź półkę, które znacząco ograniczą dostęp światła. Szuflada na przyprawy musi znajdować się również z dala od kuchenki lub innego źródła ciepła.

Jeśli chcemy, aby nasze przyprawy przechowywane były na blacie, konieczne okażą się odpowiednie stojaki. Nie tylko zadbają one o ład i porządek, ale również pozwolą na utrzymanie kuchennych blatów w czystości. Stojaki na szklane słoiczki są także genialnym rozwiązaniem w przypadku małych kuchni, ponieważ nie zabierają cennego miejsca w półkach i szufladach.

O czym jeszcze warto pamiętać podczas przechowywania ziół i przypraw? Przede wszystkim o tym, że zdecydowanie lepiej sprawdzą się mniejsze pojemniczki. Nawet w najszczelniejszym opakowaniu, przyprawy będą tracić swoje właściwości dlatego zdecydowanie lepiej co jakiś czas wymieniać zawartość słoiczków, niż wypełniać je po brzegi. Wyjątek stanowią zioła i przyprawy, z których korzystamy zdecydowanie częściej, np. ze względu na walory smakowe, czy też dominującą w naszym domowym zaciszu kuchnię. W takim przypadku nie zdążą one zwietrzeć, nawet jeśli będą przechowywane w większych pojemnikach.

Świeże, aromatyczne przyprawy odmienią każde, nawet najnudniejsze danie. Zaczaruj swoją kuchnię i zadbaj o właściwe przechowywanie ziół i przypraw!

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Szukasz zdrowej alternatywy dla klasycznych słonych i słodkich przekąsek? Nie wiesz, w jaki sposób urozmaicić przyjęcie w gronie rodziny i przyjaciół? Postaw na wyjątkowe chipsy z warzyw i owoców! Podane z dipem lub słodkim sosem zachwycą Twoich gości.

  • Jednym z ciekawszych odkryć ostatnich czasów jest zabezpieczanie żywności metodą liofilizacji. Jakie procesy kryją się pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą? W jaki sposób technika ta wpływa na żywności i jakie nadaje jej właściwości? To musisz wiedzieć!

  • Masz smaka na mix duszonych warzyw? Doskonałym daniem będzie zatem leczo! Zobacz, jak je przygotować i których przypraw nie może w nim zabraknąć.

Twoje zakupy