Chude i lekkostrawne mięso drobiowe można przygotowywać na tysiące różnych sposobów, na słono, słodko, pikantnie. Jednym z najbardziej znanych i uwielbianych potraw z drobiu jest kurczak curry. Przepis na obiad ze złocistym mięsem w roli głównej jest prosty, a orientalne danie sprawdzi się na każdą okazję.
Co to jest przyprawa curry i skąd się wzięła?
Curry jest rodzajem masali, przyprawą o charakterystycznym, intensywnym zapachu i barwach od jasnożółtej po czerwoną, zieloną lub pomarańczową. To popularny dodatek do dań mięsnych, warzyw oraz ryżu, znany i lubiany na całym świecie. Po curry sięgają zarówno rdzenni mieszkańcy najbardziej odległych prowincji Indii, Chin, Tajlandii czy Bangladeszu, jak i Amerykanie, Europejczycy, Afrykanie.
Z czego składa się curry? To mieszanina różnych ziół i przypraw. Klasyczne curry indyjskie zawiera kurkumę, kolendrę, gorczycę, rzymski kmin, czosnek, a także imbir, sól, mielone chili i czarny pieprz. Wszystkie te składniki tworzą unikalny bukiet smakowo-zapachowy. Curry działa też na organizm jak naturalny lek, usuwa bowiem toksyny, stymuluje metabolizm, zwalcza wolne rodniki i hamuje proces starzenia się komórek.
Jakie są rodzaje curry?
Wielu koneserów azjatyckich dań ma swój ulubiony sklep z przyprawami, oferujący różne rodzaje curry do kurczaka. Mieszanki curry do marynat i sosów występują w wersji na ostrej lub łagodnej. Można je znaleźć pod wieloma postaciami, takimi jak:
- curry indyjskie,
- Madras curry (z kozieradką, słodką papryką i imbirem),
- Bombay curry (z kolendrą, granulowanym czosnkiem, cynamonem i koprem włoskim),
- curry łagodne.
Czym się różnią poszczególne rodzaje curry i jak ich używać do kurczaka? Jasnożółte curry łagodne tworzy harmonijne połączenie z delikatną piersią oraz ryżem. To dodatek, który lubią zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci. Curry czerwone ma w sobie dużo chili – to idealna marynata do pikantnych skrzydełek lub składnik sosów. Zielone curry z dodatkiem aromatycznej trawy cytrynowej i kolendry wzbogaci smak kurczaka w wersji tajskiej.
Curry jako dodatek do kurczaka: jak używać?
Mieszanka przypraw curry to gotowy składnik, dzięki któremu tradycyjny, azjatycki kurczak curry z ryżem smakuje wyśmienicie. Jak używać mieszanki curry? To proste, wystarczy bowiem oprószyć nią kurczaka i odczekać od 30 do 60 minut, aż zioła wnikną w głąb mięsnej tkanki. Nasycone curry mięso wystarczy podsmażyć na patelni, a następnie połączyć z wodą i duszonymi warzywami.
Wszystkie rodzaje przyprawy, czyli curry indyjskie, łagodne i ostre najlepiej wnikają w świeże mięso delikatnie ugniecione dłonią. Kulinarni odkrywcy tworzą też własne kompozycje i bazę curry. Wybrane zioła (kolendrę, kmin, pieprz, gorczycę) ścierają na proszek w moździerzu i łączą z kurkumą oraz imbirem. Zamiast ząbków czosnku do curry stosują też pieprz czosnkowy w dowolnych proporcjach.
Przepis na duszonego kurczaka curry
W kuchni azjatyckiej niepodzielnie króluje kurczak curry. Przepis na to smaczne, pożywne danie znaleźć można w wielu różnych książkach kulinarnych, na blogach i vlogach. Jakie składniki przygotować? Poniżej składniki na obiad dla 2 osób:
- jedna duża pierś kurczaka, curry łagodne lub ostre, odrobina sosu sojowego, szklanka wody, olej do smażenia i warzywa – cebulka, marchew, pomidory.
Mięso pokrojone w kostkę lub paski leżakuje z curry kilkadziesiąt minut. Kurczaka wystarczy następnie usmażyć i dodać do duszonych warzyw. Gdy składniki się połączą i przeniknie do nich aromat curry, danie można doprawić sosem sojowym, papryką, odrobiną soli albo pieprzu. W przepisach na kurczaka curry ważny jest czas gotowania: około 15 minut. Warzywa i mięso nie powinny być rozgotowane.
Kurczak curry pieczony – jak przygotować?
W Polsce dużą popularnością cieszy się pieczony kurczak curry cały lub w kawałkach (udka lub skrzydełka). To bardzo proste, a jednocześnie efektowne danie, które nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych i wybornie prezentuje się na stole. Jak przyrządzić kurczę pieczone curry? Wystarczy: drobiowe mięso i marynata z oliwy (lub oleju roślinnego), curry indyjskiego, Bombay bądź Madras, według uznania.
Pieczonego kurczaka curry uzupełniają też świetnie warzywa w ziołach, na przykład: ziemniaki, marchew, papryka, seler, cukinia, buraki. Mięso powinno leżeć w lodówce, w marynacie co najmniej 24 godziny, a następnie należy je upiec w naczyniu żaroodpornym (średnio około 90-100 minut w temperaturze 200°C). Kurczak curry najlepiej smakuje podany bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Kurczak curry z ryżem: praktyczne wskazówki
Zwolennicy zdrowej, lekkostrawnej kuchni wschodniej często sięgają po chude mięso drobiowe z kurczaka, łagodne curry oraz ryż. Składniki te dopełniają się wzajemnie – to pełnowartościowy posiłek, który można zaserwować na co dzień i od święta. Mięso smażone jest osobno, a następnie kładzione na kopczyku, usypanym z ryżowych ziaren, gotowanych z curry.
Warto pamiętać, że do potrawy, jaką jest kurczak curry z ryżem, nie należy używać ziaren kleistych, które nieelegancko wyglądają na talerzu. Do dań z drobiem oraz mieszankami curry najlepiej sprawdzają się: ryż jaśminowy i ryż basmati, o charakterystycznym, wydłużonym kształcie. Ziarna po ugotowaniu zachowują swój kształt i strukturę, przejmują też barwę curry, co daje wyjątkowy efekt wizualny.