Jak przygotować kurczaka curry?

Jak przygotować kurczaka curry?

Chude i lekkostrawne mięso drobiowe można przygotowywać na tysiące różnych sposobów, na słono, słodko, pikantnie. Jednym z najbardziej znanych i uwielbianych potraw z drobiu jest kurczak curry. Przepis na obiad ze złocistym mięsem w roli głównej jest prosty, a orientalne danie sprawdzi się na każdą okazję.

Co to jest przyprawa curry i skąd się wzięła?

Curry jest rodzajem masali, przyprawą o charakterystycznym, intensywnym zapachu i barwach od jasnożółtej po czerwoną, zieloną lub pomarańczową. To popularny dodatek do dań mięsnych, warzyw oraz ryżu, znany i lubiany na całym świecie. Po curry sięgają zarówno rdzenni mieszkańcy najbardziej odległych prowincji Indii, Chin, Tajlandii czy Bangladeszu, jak i Amerykanie, Europejczycy, Afrykanie.

Z czego składa się curry? To mieszanina różnych ziół i przypraw. Klasyczne curry indyjskie zawiera kurkumę, kolendrę, gorczycę, rzymski kmin, czosnek, a także imbir, sól, mielone chili i czarny pieprz. Wszystkie te składniki tworzą unikalny bukiet smakowo-zapachowy. Curry działa też na organizm jak naturalny lek, usuwa bowiem toksyny, stymuluje metabolizm, zwalcza wolne rodniki i hamuje proces starzenia się komórek.

Jakie są rodzaje curry?

Wielu koneserów azjatyckich dań ma swój ulubiony sklep z przyprawami, oferujący różne rodzaje curry do kurczaka. Mieszanki curry do marynat i sosów występują w wersji na ostrej lub łagodnej. Można je znaleźć pod wieloma postaciami, takimi jak:

  • curry indyjskie,
  • Madras curry (z kozieradką, słodką papryką i imbirem),
  • Bombay curry (z kolendrą, granulowanym czosnkiem, cynamonem i koprem włoskim),
  • curry łagodne.

Czym się różnią poszczególne rodzaje curry i jak ich używać do kurczaka? Jasnożółte curry łagodne tworzy harmonijne połączenie z delikatną piersią oraz ryżem. To dodatek, który lubią zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci. Curry czerwone ma w sobie dużo chili – to idealna marynata do pikantnych skrzydełek lub składnik sosów. Zielone curry z dodatkiem aromatycznej trawy cytrynowej i kolendry wzbogaci smak kurczaka w wersji tajskiej.

Curry jako dodatek do kurczaka: jak używać?

Mieszanka przypraw curry to gotowy składnik, dzięki któremu tradycyjny, azjatycki kurczak curry z ryżem smakuje wyśmienicie. Jak używać mieszanki curry? To proste, wystarczy bowiem oprószyć nią kurczaka i odczekać od 30 do 60 minut, aż zioła wnikną w głąb mięsnej tkanki. Nasycone curry mięso wystarczy podsmażyć na patelni, a następnie połączyć z wodą i duszonymi warzywami.

Wszystkie rodzaje przyprawy, czyli curry indyjskie, łagodne i ostre najlepiej wnikają w świeże mięso delikatnie ugniecione dłonią. Kulinarni odkrywcy tworzą też własne kompozycje i bazę curry. Wybrane zioła (kolendrę, kmin, pieprz, gorczycę) ścierają na proszek w moździerzu i łączą z kurkumą oraz imbirem. Zamiast ząbków czosnku do curry stosują też pieprz czosnkowy w dowolnych proporcjach.

Przepis na duszonego kurczaka curry

W kuchni azjatyckiej niepodzielnie króluje kurczak curry. Przepis na to smaczne, pożywne danie znaleźć można w wielu różnych książkach kulinarnych, na blogach i vlogach. Jakie składniki przygotować? Poniżej składniki na obiad dla 2 osób:

  • jedna duża pierś kurczaka, curry łagodne lub ostre, odrobina sosu sojowego, szklanka wody, olej do smażenia i warzywa – cebulka, marchew, pomidory.

Mięso pokrojone w kostkę lub paski leżakuje z curry kilkadziesiąt minut. Kurczaka wystarczy następnie usmażyć i dodać do duszonych warzyw. Gdy składniki się połączą i przeniknie do nich aromat curry, danie można doprawić sosem sojowym, papryką, odrobiną soli albo pieprzu. W przepisach na kurczaka curry ważny jest czas gotowania: około 15 minut. Warzywa i mięso nie powinny być rozgotowane.

Kurczak curry pieczony – jak przygotować?

W Polsce dużą popularnością cieszy się pieczony kurczak curry cały lub w kawałkach (udka lub skrzydełka). To bardzo proste, a jednocześnie efektowne danie, które nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych i wybornie prezentuje się na stole. Jak przyrządzić kurczę pieczone curry? Wystarczy: drobiowe mięso i marynata z oliwy (lub oleju roślinnego), curry indyjskiego, Bombay bądź Madras, według uznania.

Pieczonego kurczaka curry uzupełniają też świetnie warzywa w ziołach, na przykład: ziemniaki, marchew, papryka, seler, cukinia, buraki. Mięso powinno leżeć w lodówce, w marynacie co najmniej 24 godziny, a następnie należy je upiec w naczyniu żaroodpornym (średnio około 90-100 minut w temperaturze 200°C). Kurczak curry najlepiej smakuje podany bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Kurczak curry z ryżem: praktyczne wskazówki

Zwolennicy zdrowej, lekkostrawnej kuchni wschodniej często sięgają po chude mięso drobiowe z kurczaka, łagodne curry oraz ryż. Składniki te dopełniają się wzajemnie – to pełnowartościowy posiłek, który można zaserwować na co dzień i od święta. Mięso smażone jest osobno, a następnie kładzione na kopczyku, usypanym z ryżowych ziaren, gotowanych z curry.

Warto pamiętać, że do potrawy, jaką jest kurczak curry z ryżem, nie należy używać ziaren kleistych, które nieelegancko wyglądają na talerzu. Do dań z drobiem oraz mieszankami curry najlepiej sprawdzają się: ryż jaśminowy i ryż basmati, o charakterystycznym, wydłużonym kształcie. Ziarna po ugotowaniu zachowują swój kształt i strukturę, przejmują też barwę curry, co daje wyjątkowy efekt wizualny.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Często doprawiasz jedzenie solą? Ta popularna przyprawa dodaje potrawom wyrazistości, lecz spożywana w nadmiarze, wywiera zgubny wpływ na ludzki organizm. Jakie jest dopuszczalne, dzienne spożycie soli? W jaki sposób jej nadmiar wpływa na zdrowie?

  • Uwielbiasz przyrządzać potrawy na grillu i wciąż szukasz nowych pomysłów na pyszne dania? Zaskocz rodzinę i przyjaciół, używając aromatycznych dodatków BBQ do mięs, serów i warzyw.

  • Uwielbiasz gotować zupy? To świetny wybór! Każda porcja tego płynnego dania jest skarbnicą naturalnego błonnika, witamin i minerałów. Jakie przyprawy do zupy stosować? Oto kilka kulinarnych wskazówek.

Twoje zakupy
X