bubble tea

Jak zrobić bubble tea?

Szukasz ciekawej alternatywny dla klasycznej lemoniady i owocowych koktajli? Chcesz urozmaicić poczęstunek na garden party? Zaskocz gości jedyną w swoim rodzaju bubble tea! Czym jest cieszący się coraz większą popularnością tajwański napój na bazie herbaty? W jaki sposób jest przyrządzany i co sprawia, że jest tak niezwykły? Wyjaśniamy!

Bubble Tea – co to takiego?

Tajwańska bubble tea to orzeźwiający napój, którego bazę stanowią herbaty zielone i białe, a także herbata jaśminowa, czarna, a czasem również czerwona. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza niecodziennym dodatkom w postaci syropów owocowych, mleka, jogurtu, a także perełek karmelizowanej tapioki i owocowych galaretek na bazie wody kokosowej.

Herbata bubble tea swój sukces zawdzięcza uniwersalności i niezliczonej ilości wariacji, które za każdym razem nadają jej inny, wyjątkowy smak. Może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło, dzięki czemu stanowi doskonałą alternatywę dla innych napojów przez cały rok. Do bubble tea najczęściej dodawane są pełne soku kuleczki tapioki oraz owocowe żelki wypełniające dno każdego kubeczka.

To właśnie one podbiły serca fanów tego jedynego w swoim rodzaju napoju na całym świecie. Przepis na bubble tea jest niezwykle prosty i składa się z zaledwie kilku składników. Niezbędna będzie oczywiście herbata stanowiąca bazę napoju, ulubiony sok owocowy, a także tapioka.

Napój bubble tea w zależności od osobistych preferencji można wzbogacać również o mniej oczywiste dodatki jak np. przyprawy do herbaty, owocowe jogurty, a nawet liofilizowane owoce. Liczą się przede wszystkim pomysłowość i oryginalność!

Dlaczego bąbelkowa herbata staje się coraz bardziej popularna?

Herbata bubble tea zyskała swoją popularność w ekspresowym tempie głównie za sprawą nietuzinkowego smaku i ogromnej różnorodności. Do wyboru mamy kilka rodzajów herbat stanowiących bazę napoju, od klasycznych zielonych po bardziej egzotyczne jak czerwona herbata pu erh. Często smak wzbogaca się również syropem owocowym, a także charakterystycznymi kuleczkami tapioki lub kawiorem molekularnym, którego środek również wypełnia syrop owocowy.

Dziś bubble tea to jednak coś więcej niż charakterystyczna, tajwańska herbata. Dzięki swojej ogromnej popularności stała się obiektem zainteresowania lokali gastronomicznych na całym świecie, które chcąc podkreślić swoją kulturę, zaczęły dodawać również lokalne surowce. Dzięki takim wariacjom we Francji skosztować możemy napój z dodatkiem czekolady, a w Stanach Zjednoczonych wzbogacony o miód lub lody.

Dlaczego jeszcze herbata bubble tea jest tak popularna? Z całą pewnością ze względu na swoje wyjątkowe walory estetyczne. Charakterystyczne, kolorowe kubeczki, szerokie rurki oraz wyjątkowa mieszanka słodkich kuleczek i żelek tworzą wielobarwną, urzekającą całość, doskonale prezentującą się na zdjęciach.

Domowa bubble tea — przepis

Podstawę napoju stanowi oczywiście napar herbaciany, który dobieramy według osobistych preferencji. Warto sięgnąć po herbaty naturalne takie jak Oolong, Assam, Mao Feng lub Earl Grey. Kolejnym składnikiem obowiązkowym, będą oczywiście wyjątkowe kuleczki tapioki wytwarzanej z manioku i karmelizowanej.

Ogromną zaletą domowej bubble tea, jest przede wszystkim jej wysoka jakość. Warto sięgnąć po zdrowsze dodatki oraz naturalną tapiokę, pozbawioną sztucznych aromatów czy konserwantów. W zależności od osobistych preferencji, aby podbić smak napoju, można dodać do niego również liofilizowane owoce, zioła, przyprawy, mleko i wszystko, na co tylko przyjdzie nam ochota.

Napój najlepiej podawać w wysokiej, przezroczystej szklance, przez którą widoczne będą wszystkie kolorowe dodatki. Warto pamiętać o szerokiej rurce lub o tym, by do herbaty podać również łyżeczki, ułatwiające wydobycie zatopionych żelków i kuleczek tapioki.

Bubble tea — składniki:

  • 3-4 łyżki stołowe ugotowanych kulek tapioki. W zależności od preferencji można zdecydować się na neutralną tapiokę białą lub słodką, karmelizowaną tapiokę czarną,
  • 200-350 ml intensywnego naparu z ulubionej herbaty, który studzimy lub ochładzamy lodem,
  • 50 ml zimnego syropu owocowego,
  • 2 łyżeczki żelek,
  • 2 łyżeczki kandyzowanych lub świeżych owoców.

Przygotowanie:
Na dno wysokiej szklanki wsypujemy ugotowane kuleczki tapioki, żelki oraz owoce. Następnie dodajemy syrop owocowy. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej i ostudzonym naparem herbacianym. Bubble tea warto podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Na bazie zielonej, białej, czy czarnej herbaty? Z dodatkiem mleka? A może owoców? Skomponuj swoją idealną bubble tea i ciesz się jej wyjątkowym smakiem również w zaciszu własnego domu!

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Jak przygotować najlepsze ogórki kiszone? Po jakie przyprawy warto sięgnąć i w jaki sposób nadać im ten charakterystyczny, intensywny smak? Poznaj podstawowe zasady, dzięki którym Twoje kiszonki zawsze wyjdą idealne!

  • Owocowa eksplozja w każdym łyku! Poznaj wyjątkowy napój bubble tea, który zachwyca nietuzinkowym smakiem i niezwykłymi dodatkami! Jak przyrządzić go w swoim domu? Koniecznie sprawdź!

  • Świeże, aromatyczne przyprawy to sprawdzona recepta na wyraziste i bogate w smaku potrawy. Sprawdź, w jaki sposób prawidłowo je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały swój doskonały aromat!

Twoje zakupy
X