Jakich przypraw użyć do leczo?

Jakich przypraw użyć do leczo?

Leczo to przepyszna potrawa, która swoją genezę ma na Węgrzech, jednak w rodzimej kuchni gości od naprawdę wielu lat. Jego podstawą są pomidory oraz papryka, a w oryginalnym wydaniu także i smalec oraz specjalna odmiana kiełbasy, choć współcześnie wykonuje się wiele wariacji na ten temat, łącznie z wersjami wegetariańskimi. Zobacz, jak przyrządzić wyborne leczo i jakich przypraw nie może w nim zabraknąć.

Jakie przyprawy pasują do leczo?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jaka przyprawa do leczo będzie najlepsza, powinieneś wiedzieć, że wszystko jest zależne od gotującego. W oryginalnym przepisie poza świeżą papryką, w wersji białej oraz czerwonej i pomidorami, znajdują się jedynie takie przyprawy jak słodka papryka, sól oraz klasyczny, czarny pieprz. Ze względu jednak na to, że jest to danie, które systematycznie ewoluuje, miłośnicy leczo na ostro, wzbogacają je o sproszkowane chili oraz paprykę ostrą, dzięki którym danie staje się zdecydowanie bardziej pikantne. Tradycyjne przyprawy można także zamienić na nietypowe odmiany takie jak pieprz czosnkowy, czy sól cebulowa, dzięki którym danie zyskuje mniej typowy, ale oryginalny smak.

Do typowego leczo z kiełbasą nadają się również liczne polskie przyprawy tradycyjne. Należą do nich choćby cząber, który wyróżnia się wieloma prozdrowotnymi właściwościami, ale niektórzy kucharze chętnie sięgają również po pasujące do pomidorów produkty takie jak oregano oraz bazylia. Miłośnicy majeranku również nie muszą zastanawiać się nad sensem dołączenia go do potrawy, gdyż bez dwóch zdań doda mu wspaniałego aromatu. Nie zaszkodzą także sproszkowany czosnek, czy granulowana cebula, które są bogate w witaminy i minerały.

Czym doprawić leczo z samych warzyw?

Oprócz potrawy z tradycyjnym wydaniu można także przygotować wegetariańskie leczo, jeśli nie chcemy lub zwyczajnie nie mamy pod ręką kiełbasy. Zaletą tego typu dań jest bowiem to, że można do nich dodawać wszystko to, co akurat mamy w swojej lodówce i zależy nam na tym, aby w przystępny sposób to wykorzystać. W ten właśnie sposób świetnie przyjęło się więc leczo z cukinią, której na próżno szukać w pierwowzorze przepisu. Tymczasem dzięki cukinii można sprawić, że potrawa stanie się bardziej treściwa, bez nadmiernego podbijania kalorii, gdyż jest to warzywo należące do tych dietetycznych. Czym doprawić taką wersję leczo? Sprawdzą się te same przyprawy, co w wariancie mięsnym – od słodkiej i ostrej papryki, przez oregano, bazylię suszoną i liczne zioła.

W oryginalnym leczo pojawia się smalec lub słonina, jednak nie ma żadnych przeciwwskazań, aby warzywa podsmażyć na wysokiej jakości oleju roślinnym, czy odrobinie oliwy. Zawsze można też całkowicie pominąć ten proces, dzięki czemu zaoszczędzimy cenne kalorie, co znajdzie zastosowanie na dietach redukcyjnych. Swoje domowe leczo może także wzbogacić o popularne u nas pieczarki, a także bakłażany, które im dłużej gotowane, tym będą bardziej miękkie, a nasze danie stanie się bardziej aromatyczne. Do leczo z samych warzyw sprawdzą się również produkty i przyprawy dla wegan, w tym klasyczne lub wędzone tofu, które jest doskonałym zamiennikiem mięsa.

Przyprawa uniwersalna czy własna kompozycja smaków – jaką przyprawę wybrać?

Zioła i przyprawy do leczo są dostępne na rynku w formie gotowych mieszanek, dzięki czemu bez większego trudu można przygotować idealną potrawę. W ich składzie poza słodką papryką znaleźć można odrobinę chili, gorczycę, ale także mielony tymianek, cząber, kolendrę i niewielką ilość kminku. Kompozycję taką można też przygotować samodzielnie, decydując o proporcjach i dopasowując do indywidualnych proporcji smakowych, jednak gotowy zestaw jest tzw. bezpieczną opcją, która minimalizuje ryzyko kulinarnej wpadki.

Jak zrobić leczo?

Przygotowywanie leczo nie należy do trudnych zadań, bowiem gdy zgromadzimy i umyjemy wszystkie niezbędne produkty, należy przejść do ich pokrojenia w większych rozmiarów kostkę. Jeśli przygotowujemy leczo w formie dania jednogarnkowego, powinniśmy zacząć od rozgrzania wykorzystywanego tłuszczu – oleju, oliwy lub smalcu. Następnie dodajemy pokrojoną uprzednio cebulę i podsmażamy, aż do zarumienienia.

Po kilku minutach możemy zacząć dodawać mięso lub tofu (jeśli używamy), a następnie dołączyć warzywa, zaczynając od papryk. Dobrze wiedzieć, że na finalny smak wpływa przeważający kolor papryk – jeśli zależy nam na stosunkowo słodkim, powinny dominować odmiany czerwone.

Kolejnym krokiem jest połączenie pozostałych używanych warzyw – pieczarek, cukinii, czy bakłażana. Można od razu przejść do ich przyprawienia, czyli obsypać je łyżeczką słodkiej papryki, wędzonej, ale też ostrej papryki. Jako ostatnie dodaje się pomidory, które potrzebują najmniej czasu na obróbkę termiczną. Na całość można zastosować ulubione przyprawy – sól, pieprz, oregano, a nawet rozmaite suszone warzywa do zup, które dodatkowo urozmaicą smak potrawy. Warto pamiętać, że nie ma dobrych i złych dodatków do leczo – możemy używać wszystkiego, co tylko lubimy i przyjdzie nam do głowy. Jeśli lubimy, gdy na pierwszy plan wysuwają się pomidory, dobrym wyborem będzie większa ilość kolendry, tymianku, bazylii, czy nawet majeranku. Z kolei, gdy bliżej nam do wyrazistych, ostrzejszych smaków – nie może zabraknąć czosnku, pieprzu cayenne, kurkumy i oczywiście chilli.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

Twoje zakupy
X