Jakie przyprawy dodać do bigosu?

Jakie przyprawy dodać do bigosu?

Gotowały go nasze matki, babki i prababki. W polskiej kulturze i tradycji kulinarnej znany jest już od stuleci! Bigos, bo o nim mowa, stanowi jedną z najbardziej cenionych, polskich potraw, które zachwycają głębią smaków i aromatów. Esencję bigosu stanowią dobrze dobrane kompozycje przypraw.

Bigos – staropolska potrawa, która podbija podniebienia

Czy wiesz, że bigos jest potrawą z ponad pięćsetletnią tradycją? I chociaż samą nazwę tego dania wymyślili Niemcy, opisuje ona typowe, polskie danie, którego rdzeń od wieków stanowi kapusta – świeża oraz kiszona, do których następnie dodajesz mięso, kiełbasę, boczek i inne składniki.

O walorach smakowych bigosu rozpisywali się poeci i pisarze tacy jak: Wacław Potocki, Adam Mickiewicz czy Henryk Sienkiewicz. Mistrzowie sztuki kulinarnej i miłośnicy szlachetnego, kapuścianego dania łamią sobie głowy i szukają odpowiedzi na pytanie: czym doprawić bigos, by zachwycił podniebienia smakoszy? Nie wystarczy długo i cierpliwie gotować kapustę – zatem co dodać do bigosu? Sekret smaku tkwi w doborze odpowiednich przypraw oraz ziół!

Czym doprawić bigos w wersji staropolskiej?

Jak wiesz, kapusta sama w sobie nie jest zbyt atrakcyjna pod względem smaku i zapachu. Doskonale wiedzieli o tym twórcy bigosu w wersji staropolskiej, którzy do gotującego się dania dodawali dary polskich łąk i lasów. Co do bigosu trafiało najczęściej? Były to między innymi takie lokalne przyprawy jak: suszony owoc jałowca, borowiki i śliwki suszone, liść suszonej kolendry (lub ziarno) oraz miód. To ponadczasowe przyprawy, dzięki którym doskonale dopełnisz smak swojego domowego bigosu.

W czasach nowożytnych, gdy w Europie i na świecie rozkwitła wymiana handlowa, w polskich kuchniach zagościł: pieprz czarny w ziarnach, ziele angielskie oraz wawrzyn, czyli liść laurowy – te przyprawy pokochali miłośnicy bigosu od morza do Tatr! Nie wiesz, czym doprawić bigos staropolski i wciąż czujesz, że czegoś brakuje w tym szlachetnym daniu? Stwórz idealną harmonię smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i słonego, dodając odrobinę soli w końcowej fazie gotowania.

Jakie przyprawy pasują do bigosu myśliwskiego?

Nic tak nie rozgrzewa w chłodne, jesienno-zimowe wieczory, jak porcja ciepłego bigosu w wersji myśliwskiej, z dodatkiem dobrze doprawionej dziczyzny. Szukasz podpowiedzi, co do bigosu myśliwskiego pasuje najbardziej? Wyjątkowy zapach i smak podkręcisz, sypiąc do garnka lekko roztarty w moździerzu kminek w ziarnie, gałkę muszkatołową lub kolendrę, jeśli je lubisz.

Głębię smaku i zapachu mięsa podkreślisz, używając kuleczek jałowca. Pamiętaj, że jest to jedna z najtańszych, polskich przypraw – ziele, zebrane z leśnych krzewów w listopadzie lub grudniu, obłędnie pachnie, przeciwdziała wzdęciom i wspiera organizm w walce z bakteriami. Jałowiec możesz z powodzeniem stosować zarówno w wersji suszonej, jak i świeżej. Nie wiesz, gdzie zbierać jałowiec na bigos? Odwiedź internetowy sklep z przyprawami i bez wychodzenia z domu wybierz wysokiej jakości, selekcjonowane ziarenka jałowcowe.

Czym doprawić bigos świąteczny?

Bigos to potrawa idealna na co dzień i od święta. Jakie przyprawy do bigosu świątecznego będą strzałem w dziesiątkę? Wypróbuj gotowe, naturalne mieszanki przypraw, niezawierające soli. Może to być na przykład: gotowa mieszanka, czyli przyprawa do bigosu albo papryka słodka mielona (nadaje potrawie wyrazisty, pomarańczowo-czerwony kolor, to alternatywa dla barwnika, jakim jest czerwone wino).

Po obfitym, świątecznym posiłku Twoi goście mogą czuć się ociężale. Co dodać do bigosu, by był bardziej lekkostrawny? Sięgnij po kminek zwyczajny lub kmin rzymski (w ziarnach lub mielony). To naturalny lek, który bardzo korzystnie wpływa na pracę żołądka i procesy trawienne. Niepozorne, małe ziarenka zawierają olejki eteryczne o bardzo wyrazistym, korzennym zapachu – to właśnie on sprawi, że goście z tęsknotą będą wspominać Twój świąteczny bigos!

Co jeszcze warto dodać do bigosu, by uzyskać idealny smak?

Nie wyobrażasz sobie życia bez dań z kapusty? Wciąż szukasz nowych pomysłów, jakie zioła do bigosu dodać, by przełamać kulinarne schematy i uzyskać perfekcyjny smak? Jeśli zwykła, gotowa przyprawa do bigosu Cię nie zadowala, samodzielnie skomponuj od postaw aromat swojego domowego bigosu, pamiętając o tym, że jego podstawę stanowią liście laurowe.

Nuty zapachowe i smakowe listków wawrzynu możesz uzupełnić majerankiem, kardamonem lub tymiankiem. Są to znane i cenione w polskiej kuchni przyprawy i świetny zamiennik sztucznych przypraw w płynie. A co do bigosu dodać w fazie ponownego podgrzewania? Skosztuj, jak z kapustą komponuje się sól ziołowa oraz goździki – to niedoceniane przyprawy do bigosu, dzięki którym szybko uzyskasz idealny smak.

Co dodać do bigosu: garść praktycznych wskazówek

Jeśli chcesz ugotować pyszny, aromatyczny bigos, pamiętaj o kilku ważnych zasadach:

  • wybieraj wyłącznie świeże lub szczelnie zapakowane przyprawy (nie mogą to być produkty zwietrzałe ani zleżałe!),
  • nie dodawaj przypraw na samym początku gotowania, odczekaj, aż kapusta zmięknie i nasyci się aromatem mięsa, dopiero wówczas stopniowo wrzucaj kolejne dodatki.

I, co najważniejsze – nie bój się kulinarnych zabaw! Śmiało sięgaj po nowe, nieznane Ci dotąd przyprawy, dzięki którym być może stworzysz własny przepis na wykwintny bigos.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Często doprawiasz jedzenie solą? Ta popularna przyprawa dodaje potrawom wyrazistości, lecz spożywana w nadmiarze, wywiera zgubny wpływ na ludzki organizm. Jakie jest dopuszczalne, dzienne spożycie soli? W jaki sposób jej nadmiar wpływa na zdrowie?

  • Uwielbiasz przyrządzać potrawy na grillu i wciąż szukasz nowych pomysłów na pyszne dania? Zaskocz rodzinę i przyjaciół, używając aromatycznych dodatków BBQ do mięs, serów i warzyw.

  • Uwielbiasz gotować zupy? To świetny wybór! Każda porcja tego płynnego dania jest skarbnicą naturalnego błonnika, witamin i minerałów. Jakie przyprawy do zupy stosować? Oto kilka kulinarnych wskazówek.

Twoje zakupy
X