kiszenie ogórków

Jakie przyprawy dodać do kiszenia ogórków?

Ogórki kiszone to podstawowy dodatek wielu dań kuchni polskiej, który podbija smak niejednej potrawy. Mimo iż sam proces kiszenia, do najtrudniejszych nie należy, warto poznać kilka złotych zasad, które sprawią, że Twoje kiszonki będą odznaczać się intensywny i bogatym smakiem. Jak przygotować doskonałe, ogórki kiszone jak u babci? Poznaj sprawdzone metody!

Przyprawy do ogórków kiszonych — jakie wybrać?

Podstawową przyprawą nadającą ogórkom kiszonym ich nietuzinkowy smak, jest sól spożywcza kuchenna, stanowiąca bazę dla zalewy. Kiszenie zaczynamy od przygotowania solanki w proporcji wynoszącej jedną łyżkę stołową soli na każdy litr wody. Warto mieć na uwadze, że dodanie zbyt małej lub zbyt dużej ilości soli będzie miało ogromny wpływ nie tylko na sam smak ogórków, ale również na cały proces kiszenia.

Warto wiedzieć, że aby stworzyć najlepsze warunki dla odpowiedzialnych za fermentację bakterii mlekowych, niezbędna jest relatywnie duża ilość soli, należy zachować umiar. Jeśli przesolimy ogórki kiszone, stracą one swoje właściwości, a także charakterystyczny smak. Do kiszonek najlepsza będzie sól kamienna, bogata w cenne minerały i pierwiastki śladowe.

Sama sól, nawet wysokiej jakości to jednak za mało by nadać ogórkom ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Niezbędne okażą się odpowiednie przyprawy do kiszenia takie jak pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, a także dodatki w postaci ząbków czosnku, łodyg kopru czy fragmentów korzeni chrzanu, które wkładamy bezpośrednio do słoików.

Aby jeszcze wierniej odwzorować przepis na ogórki kiszone naszych babć, niezbędne będą lokalne przyprawy do kiszonek, charakterystyczne dla danego regionu. Mile widziane są liście wiśni, malin, porzeczki, a nawet dębu! Większa ilość przypraw pomagała w dłuższym zachowaniu świeżości, a same ogórki kiszone były przez to bardziej aromatyczne. Chcąc wzbogacić smak kiszonek, warto sięgać po naturalne mieszanki przypraw, dzięki którym zapobiegniemy przesoleniu.

Jakie ogórki najlepiej nadają się do kiszenia?

Oczywiście w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na świeżość ogórków. Najlepiej sprawdzą się te o średniej wielkości, jędrne, nieubite i intensywnie zielone. W środkach zbyt dużych ogórków mogą w trakcie kiszenia pojawiać się dziury, które będą miały negatywny wpływ na smak.

Warto również zadbać o to, by ogórki były wysokiej jakości. Zamiast wybierać te dostępne w sklepach spożywczych, można pokusić się o zakup z mniejszych warzywniaków, a najlepiej od zaufanych sprzedawców lokalnych. Dobry, pozbawiony pestycydów i sztucznych nawozów produkt bazowy sprawi, że ogórki kiszone zyskają ten niepowtarzalny, znany z czasów dzieciństwa smak.

Idealne ogórki kiszone — zasady

Wybierając dodatki, jakie znajdą się w słoikach z naszymi ogórkami, warto postawić na polskie przyprawy jak czosnek, koperek czy chrzan. Zdecydowanie lepszym wyborem będą przyprawy świeże i dobrze oczyszczone, ponieważ suszone przyprawy dla gastronomii mogą nadać naszym kiszonką nieprzyjemny, gorzki smak.

Przed przystąpieniem do kiszenia, warto również przypomnieć sobie złotą zasadę, mówiącą o tym, że ogórki lubią umiar. Przyprawa do kwaszenia ogórków może stanowić jedynie dodatek wzmacniający smak, nie jeden z produktów bazowych. Przyjmuje się, że odpowiednia masa przypraw powinna wynosić do 3% masy ogórków, w przeciwnym razie stracą one swój intensywny, charakterystyczny smak.

Jak zrobić najlepsze ogórki?

Każdy przepis na kiszone ogórki jak u babci rozpoczyna się tak samo — dokładnie umyte ogórki układamy pionowo, we wcześniej przygotowanych słoikach, zwrócone ciemniejszym końcem ku górze. Do każdego słoika dodajemy również przyprawy do kiszenia takie jak 2 lub 3 ząbki czosnku, jeden baldach kopru i kawałek obranego chrzanu. Można również dodać liść wiśni, czarnej porzeczki lub maliny, który wzbogaci smak kiszonek, nadając im niepowtarzalnego charakteru.

Słoiki z ogórkami zalewamy przygotowaną wcześniej solanką. Roztwór wystarczający na ok. 2 kg ogórków przygotowujemy z 2 litrów wrzątku oraz 4 dużych, lecz nie czubatych łyżek stołowych soli. Ważne, aby zalewa dokładnie pokrywała wszystkie ogórki.

Tak przygotowane słoiki mocno zakręcamy i pozostawiamy w pomieszczeniu o temperaturze mniej więcej 20 °C na 3 dni. Po tym czasie możemy przenieść nasze kiszonki do spiżarni lub piwniczki, gdzie powinny odczekać kolejne dwa tygodnie, nim się ukiszą. Warto jednak mieć na uwadze, że w niektórych przypadkach czas kiszenia nieco się wydłuża i może trwać nawet do 20 dni.

Doskonałe kiszonki jak u babci? Postaw na nasz sprawdzony przepis i ciesz się ulubionym smakiem ogórków kiszonych, które wzbogacą walory każdego polskiego dania!

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

Twoje zakupy
X