Korzeń imbiru jest przyprawą importowaną z Azji, znaną w Europie już od ponad dwóch tysięcy lat. Ludzie cenią ją za wyrazisty, cytrynowo-korzenny smak oraz prozdrowotne działanie. Jakie właściwości ma imbir mielony i dlaczego warto po niego sięgać?
Imbirowe podobieństwa i różnice
Imbir występuje pod dwiema postaciami: w formie świeżo startej bulwy lub drobno mielonego proszku, poddawanego procesowi suszenia. Obie przyprawy wykazują dobroczynny wpływ na ludzki organizm i wspierają go w walce z mikrobami, wirusami i wolnymi rodnikami. Kłącza świeżo tarte zawierają dodatkowo gingerole, czyli naturalne związki o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Krojone w plastry lub tarte, aromatyczne kłącza uzupełniają dania mięsne, pikantne, zupy i grzańce. Sprzedawany na wagę lub w saszetkach imbir mielony służy zaś jako przyprawa do ciasteczek, ciast oraz składnik curry. Oba produkty różnią się intensywnością zapachu i smaku. Świeży imbir jest ostry, silnie pobudza zmysły, a suszony ma bardziej stosowane, delikatne nuty korzenno-cytrusowe.
Jaki skład i właściwości ma mielony imbir?
Co sprawia, że już od tysięcy lat ludzie sięgają po imbir? Właściwości prozdrowotne tej popularnej przyprawy wskazują naukowcy, lekarze i dietetycy. Mielony imbir, dodawany do potraw i napojów, pozytywnie oddziałuje na cały organizm i zachodzące w nim procesy:
- wspiera naturalną odporność,
- pobudza trawienie,
- poprawia nastrój,
- zwalcza stany napięcia nerwowego, bóle głowy i osłabienie,
- pomaga zwalczyć sezonowe infekcje gardła i dróg oddechowych,
- łagodzi bóle stawów.
Wpływ na dobroczynne właściwości imbiru mają zawarte w tej roślinie olejki eteryczne oraz substancje o nazwie shogaole (szogaole), które aktywizują się w wyniku suszenia bądź obróbki cieplnej imbiru. To właśnie shogaole nadają proszkowi charakterystyczny, ostry smak i wykazują silne działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe.
Imbir na poprawę metabolizmu i odchudzanie
Jak większość ostrych przypraw, takich jak: chili lub pieprz cayenne, mielony imbir również zyskał uznanie jako naturalny sprzymierzeniec w walce z nadwagą, zaburzeniami trawienia i stresem oksydacyjnym. Proszek, dodawany do jedzenia i napojów, stymuluje pracę żołądka oraz jelit. Imbir oczyszcza ciało od wewnątrz, eliminuje toksyny, złogi, wolne rodniki i przyspiesza regenerację komórek.
Regularne spożywanie imbiru i naturalnych mieszanek przypraw, zawierających ten cenny składnik, pozwala zachować smukłą sylwetkę. Pokarmy doprawiane imbirem sprawnie przechodzą przez układ trawienny, a po ich spożyciu bardzo rzadko występują wzdęcia, zaparcia lub inne, przykre dolegliwości. Warto jednak pamiętać o tym, że po mielony imbir nie powinni sięgać pacjenci z nieżytem żołądka, wrzodami, przewlekle chorzy na zespół jelita drażliwego bądź alergie pokarmowe.
Naturalny środek na przeziębienie
Dzięki zawartości olejków eterycznych i shogaoli imbir wzmacnia i pobudza układ odpornościowy człowieka. To skuteczny, sprawdzony środek na przeziębienia, stany wyczerpania i osłabienia organizmu. Lecznicze właściwości imbiru znali już mieszkańcy starożytnych Indii, którzy stosowali naturalne herbaty imbirowo-korzenne w kuracjach przeciwzapalnych oraz przeciwwirusowych.
Imbir działa rozkurczowo i pobudza ukrwienie komórek całego ciała. Co to daje? Krew transportuje tlen i składniki odżywcze, potrzebne do zachowania prawidłowej pracy organów wewnętrznych. Dotlenione i zregenerowane komórki łatwiej radzą sobie z mikrobami, wywołującymi przeziębienie. Kuracja imbirowa i naturalne mieszanki przypraw z dodatkiem suszonego imbiru przyspieszają odbudowę komórek, a organizm szybko wraca do zdrowia.
Pomoc w walce z cukrzycą i złym cholesterolem
Cukrzyca, miażdżyca i zawał serca to jedne z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Jak ich uniknąć i co zrobić, by zachować zdrowie? Osoby zdrowe w ramach profilaktyki serca, wątroby i trzustki stosują imbir. Właściwości tej przyprawy i jej spektrum działania są naprawdę imponujące.
Mielony i świeży imbir regulują poziom stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu nie występują w organizmie nagłe stany zmęczenia, ospałość i wilczy, niepohamowany głód. Niewielka porcja imbiru, dodawana jako przyprawa do dań mięsnych, obniża też poziom cholesterolu LDL, który przyczynia się do powstawania zatorów naczyń krwionośnych.
Aromaterapia z mielonym imbirem
Jak pozbyć się stresu i napięcia nerwowego? Każdy producent przypraw ma na to prosty, sprawdzony sposób – warto wypróbować aromaterapię i zastosować imbir. Intensywny, korzenno cytrusowy zapach koi nerwy i przywołuje na myśl pozytywne skojarzenia z odległym światem Orientu. Imbirowe nuty występują też w perfumach damskich i męskich. To zapach, który orzeźwia, dodaje otuchy i energii do działania.
Aromatyczny imbir mielony do herbat, dań azjatyckich oraz grzańców można znaleźć w internetowym sklepie z przyprawami naturalnymi. W ofercie dobrze wyposażonego e-sklepu dostępne są różne kompozycje przypraw i ziół z dodatkiem imbiru, przeznaczone zarówno do zastosowania w codziennej diecie, jak i aromaterapii.