Kardamon mielony

9,72 453,60 

Wyczyść

Kraj pochodzenia: Gwatemala

 

Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. Dziś rośnie również na Sri Lance, w Gwatemali, na obszarze Indochin i Tanzanii.
Kardamon jest jedną z najdroższych przypraw świata,  zaraz po szafranie i wanilii. Jedyną częścią aromatyczna rośliny są nasiona i kwiaty, stąd też pozyskuje się przyprawę. Nasiona można stosować w całości lub mielone. Kardamon zachwyca niezwykłym, cytrusowo-eukaliptusowym zapachem wzbogaconym o wyraziste korzenne nuty.

 

ZASTOSOWANIE W KUCHNI:

Kardamon znany jest głownie jako dodatek do kawy. Dodanie szczypty tej przyprawy odmienia jej smak i pozwala w ciekawy sposób ją urozmaicić. Kardamon równie dobrze komponuje się ze smakiem tradycyjnych polskich jabłek, gruszek, rabarbaru, wiśni, śliwek, agrestu, malin czy jagód, zarówno w postaci wypieków, jak i domowych przetworów. Nadaje wyjątkowy aromat duszonym potrawom jednogarnkowym i daniom z ryżem. W naszej tradycyjnej kuchni doskonale komponuje się z pasztetami i ciekawe współgra z pomarańczą i mango.

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Często doprawiasz jedzenie solą? Ta popularna przyprawa dodaje potrawom wyrazistości, lecz spożywana w nadmiarze, wywiera zgubny wpływ na ludzki organizm. Jakie jest dopuszczalne, dzienne spożycie soli? W jaki sposób jej nadmiar wpływa na zdrowie?

  • Uwielbiasz przyrządzać potrawy na grillu i wciąż szukasz nowych pomysłów na pyszne dania? Zaskocz rodzinę i przyjaciół, używając aromatycznych dodatków BBQ do mięs, serów i warzyw.

  • Uwielbiasz gotować zupy? To świetny wybór! Każda porcja tego płynnego dania jest skarbnicą naturalnego błonnika, witamin i minerałów. Jakie przyprawy do zupy stosować? Oto kilka kulinarnych wskazówek.

Twoje zakupy
X