Przyprawa korzenna i mieszanina zmielonych przypraw korzennych

Lubisz smak świątecznego piernika, korzennych ciasteczek lub rozgrzewającej, cynamonowej kawy? Podstawą do wyczarowania takich przysmaków jest odpowiednia mieszanka przypraw korzennych. Jesteśmy pewni, że na półkach sklepu do-smaku znajdziesz przyprawy, których szukasz!

Wyświetlanie 1–12 z 14 wyników

  • Anyż gwiazdka
    Polskie przyprawy tradycyjne

    Anyż gwiazdka

    Oceniono 0 na 5
    6,48 550,08  Wybierz opcje
  • aromatyczna przyprawa korzenna
    Przyprawa korzenna i mieszanina zmielonych przypraw korzennych

    Aromatyczna przyprawa korzenna

    Oceniono 0 na 5
    5,40 51,84  Wybierz opcje
  • Cynamon laska
    Polskie przyprawy tradycyjne

    Cynamon laska

    Oceniono 0 na 5
    18,36 291,60  Wybierz opcje
  • cynamon mielony
    Polskie przyprawy tradycyjne

    Cynamon mielony

    Oceniono 0 na 5
    16,20 137,16  Wybierz opcje
  • Gałka muszkatołowa cała
    Polskie przyprawy tradycyjne

    Gałka muszkatołowa cała

    Oceniono 0 na 5
    6,48 529,20  Wybierz opcje
  • Gałka muszkatołowa mielona
    Polskie przyprawy tradycyjne

    Gałka muszkatołowa mielona

    Oceniono 0 na 5
    10,80 488,16  Wybierz opcje
  • Goździki całe
    Polskie przyprawy tradycyjne

    Goździki całe

    Oceniono 0 na 5
    9,18 416,88  Wybierz opcje
  • Goździki mielone
    Polskie przyprawy tradycyjne

    Goździki mielone

    Oceniono 0 na 5
    39,96 345,60  Wybierz opcje
  • Imbir mielony
    Polskie przyprawy tradycyjne

    Imbir mielony

    Oceniono 0 na 5
    16,20 135,00  Wybierz opcje
  • Kardamon cały
    Polskie przyprawy tradycyjne

    Kardamon cały

    Oceniono 0 na 5
    9,18 540,00  Wybierz opcje
  • Kardamon mielony
    Polskie przyprawy tradycyjne

    Kardamon mielony

    Oceniono 0 na 5
    9,72 453,60  Wybierz opcje
  • Kurkuma mielona Kurkuma to ładna, wieloletnia roślina, która należy do rodziny imbirowatych i podobno , jak w przypadku imbiru, używa się jej podziemnego kłącza. Kurkumę najczęściej sprzedaje się suszoną i mieloną. Nadaje ona potrawom łagodny, ciepły aromat i piękny żółty kolor. Jest składnikiem indyjskiego curry i wielu indyjskich dań, głównie wegetariańskich. Kurkuma to starożytna przyprawa, której używają Hindusi do swych religijnych rytuałów i barwienia świętych szat. Bywa nazywana też żółtym korzeniem. Kurkuma – do czego dodajemy? Curry, marynaty, szczególnie piccalilli, chutney, pasta z fasoli i soczewica, kedgeree, ryż i pilawy, drób, ryby, małże, warzywa, a w szczególności kalafior i ziemniaki, to potrawy, do których kurkuma mielona pasuje idealnie. Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu. W celu zwiększenia biodostępności kurkuminy z kurkumy poleca się dodawać ją do potraw w obecności pieprzu, ponieważ piperyna zwiększa jej biodostępność. Jednak można również śmiało dodawać ją do koktajli i smoothies uzyskując niesamowity kolor. Aby barwa była intensywna, należy kurkumę lub curry lekko poddusić na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub masła. Jak kurkuma wpływa na nasz organizm? Prozdrowotne właściwości kurkuma zawdzięcza obecnym w niej związkom zwanym kurkuminoidami. Zawiera mnóstwo cennych składników mineralnych i witamin (B, E i K). Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, pomaga regulować wydzielanie soków trawiennych, co przekłada się na lepszą przemianę materii. Co więcej, oddziaływuje na układ krwionośny i neurologiczny. Stosowana zewnętrze, będzie wsparciem w rozjaśnianiu przebarwień i wpłynie pozytywnie na kondycję włosów.  Kurkuma pozytywnie wpływa na układ krążenia i układ nerwowy  Kurkuma pozytywnie wpływa na trawienie, pobudza apetyt  Kurkuma działa przeciwzapalnie  Kurkuma pozytywnie wpływa na odporność organizmu Jej najcenniejszym składnikiem jest kurkumina - substancja odpowiedzialna za intensywnie żółtą barwę kurkumy.  Kurkumina pozytywnie wpływa na ochronę DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Z punktu widzenia medycyny, najbardziej pożądane w kurkumie są kurkuminoidy, olejek eteryczny zawierający zingiberol i tumeron, substancje mineralne i witaminy. WARTO WIEDZIEĆ Dlaczego kurkuma z pieprzem to dobre połączenie? Aby wydobyć z kurkumy , to co najcenniejsze, zaleca się spożywanie jej z dodatkiem piperyny Kurkumina zawarta w kurkumie jest wchłaniana przez ludzki organizm w ograniczonej ilości. To właśnie pieprz wpływa pozytywnie na przyswajalność kurkumy. Chociaż kurkuma nie ma typowego, wyjątkowego aromatu szafranu, można używać jej w zastępstwie. Smak będzie łagodniejszy i bardziej przypominający piżmo, a kolor jaskrawożółty.
    Polskie przyprawy tradycyjne

    Kurkuma mielona

    Oceniono 0 na 5
    5,13 111,24  Wybierz opcje

Skąd pochodzą przyprawy korzenne?

Jaką drogę muszą przejść przyprawy kuchenne, zanim wylądują w Twoich daniach czy deserach? Ojczyzną większości przypraw korzennych są Wyspy Korzenne, które stanowią część Indonezji. Bliski i Daleki Wschód to wciąż jeden z głównych eksporterów przypraw korzennych, chociaż równie cenne surowce pozyskiwane są z terenu Ameryki oraz Afryki. Na naszych internetowych półkach zajdziesz oryginalne przyprawy korzenne o silnym zapach i smaku z krajów takich jak Wietnam, Gwatemala, Grenada czy Nigeria. Ich jakość gwarantowana jest przez liczne atesty oraz certyfikaty. Nie dodajemy do nich żadnych zbędnych wzmacniaczy smaku ani sztucznych konserwantów. Wszystkie przyprawy korzenne z naszej oferty wykorzystasz do przyrządzenia zarówno tych tradycyjnych, jak i prawdziwie egzotycznych przysmaków.

Z czego składa się przyprawa korzenna?

Domowa przyprawa korzenna to zazwyczaj mieszanina zmielonych przypraw korzennych – cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu oraz goździków. Na półkach sklepu do-smaku.pl znajdziesz gotowe mieszanki, które przyspieszą i ułatwią gotowanie:

  • Przyprawa korzenna do piernika – niezastąpiona w kuchni każdego miłośnika domowych wypieków.
  • Aromatyczna przyprawa korzenna do piwa oraz ciepłych napojów o uniwersalnym zastosowaniu.
  • Zioła i przyprawy jednorodne – kardamon, goździki, imbir, anyż, cynamon, a także gałka muszkatołowa i kurkuma.

Każda przyprawa korzenna z naszego asortymentu dostępna jest w różnych gramaturach. Przyprawa do ciastek korzennych w niewielkiej torebce lub słoiku to doskonały wybór dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z orientalnymi smakami. Jesteś miłośnikiem słodko-pikantnych aromatów? Sięgnij po 5-kilogramowy worek! Przyprawa korzenna do ciasta, kawy lub mięsnych dań w takiej ilości odpowie na potrzeby nawet najbardziej zagorzałego miłośnika azjatyckiej kuchni. Każda przyprawa korzenna dostępna jest u nas w dwóch formach – jako cały surowiec lub drobno zmielony proszek. Możesz więc z łatwością wybrać produkt idealnie dopasowany do Twoich potrzeb i preferencji. Postaw na intensywne, kolorowe, mocne w smaku przyprawy z naszej oferty – dokładnie takie, jak lubisz!

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Szukasz zdrowej alternatywy dla klasycznych słonych i słodkich przekąsek? Nie wiesz, w jaki sposób urozmaicić przyjęcie w gronie rodziny i przyjaciół? Postaw na wyjątkowe chipsy z warzyw i owoców! Podane z dipem lub słodkim sosem zachwycą Twoich gości.

  • Jednym z ciekawszych odkryć ostatnich czasów jest zabezpieczanie żywności metodą liofilizacji. Jakie procesy kryją się pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą? W jaki sposób technika ta wpływa na żywności i jakie nadaje jej właściwości? To musisz wiedzieć!

  • Masz smaka na mix duszonych warzyw? Doskonałym daniem będzie zatem leczo! Zobacz, jak je przygotować i których przypraw nie może w nim zabraknąć.

Twoje zakupy