Kmin rzymski cały

4,32 200,34 

Kraj pochodzenia: Indie

 

Kmin rzymski, zwany inaczej kuminem, był znany Egipcjanom już V wieków temu, czego potwierdzeniem jest fakt, iż jego nasiona zostały znalezione w najstarszych egipskich piramidach. Rzymianie i Grecy używali go w celach leczniczych i kosmetycznych, aby nadać rumieńców bladej cerze. Obecnie szczególną popularnością cieszy się w Maroku, gdzie kucharze dodają go do kaszy kuskus, potraw mięsnych i warzyw gotowanych na parze. Kmin rzymski mielony wyróżnia się cierpko-ostrym smakiem, dzięki czemu nadaje potrawom wyrazistości. Często mylony jest z kminkiem, ale jest od niego dużo bardziej charakterystyczny i wyraźny w smaku.

 

ZASTOSOWANIE W KUCHNI:

Kmin rzymski często wchodzi w skład orientalnych mieszanek przyprawowych, takich jak curry lub garam masala. Głównie kojarzony jest  z kuchnią wschodu i południa, ale doskonale sprawdza się również jako dodatek do mięs, dań jednogarnkowych i wędlin.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Szukasz zdrowej alternatywy dla klasycznych słonych i słodkich przekąsek? Nie wiesz, w jaki sposób urozmaicić przyjęcie w gronie rodziny i przyjaciół? Postaw na wyjątkowe chipsy z warzyw i owoców! Podane z dipem lub słodkim sosem zachwycą Twoich gości.

  • Jednym z ciekawszych odkryć ostatnich czasów jest zabezpieczanie żywności metodą liofilizacji. Jakie procesy kryją się pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą? W jaki sposób technika ta wpływa na żywności i jakie nadaje jej właściwości? To musisz wiedzieć!

  • Masz smaka na mix duszonych warzyw? Doskonałym daniem będzie zatem leczo! Zobacz, jak je przygotować i których przypraw nie może w nim zabraknąć.

Twoje zakupy
X