Kmin rzymski cały

3,78 151,20 

Wyczyść

Kraj pochodzenia: Indie

 

Kmin rzymski, zwany inaczej kuminem, był znany Egipcjanom już V wieków temu, czego potwierdzeniem jest fakt, iż jego nasiona zostały znalezione w najstarszych egipskich piramidach. Rzymianie i Grecy używali go w celach leczniczych i kosmetycznych, aby nadać rumieńców bladej cerze. Obecnie szczególną popularnością cieszy się w Maroku, gdzie kucharze dodają go do kaszy kuskus, potraw mięsnych i warzyw gotowanych na parze. Kmin rzymski mielony wyróżnia się cierpko-ostrym smakiem, dzięki czemu nadaje potrawom wyrazistości. Często mylony jest z kminkiem, ale jest od niego dużo bardziej charakterystyczny i wyraźny w smaku.

 

ZASTOSOWANIE W KUCHNI:

Kmin rzymski często wchodzi w skład orientalnych mieszanek przyprawowych, takich jak curry lub garam masala. Głównie kojarzony jest  z kuchnią wschodu i południa, ale doskonale sprawdza się również jako dodatek do mięs, dań jednogarnkowych i wędlin.

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Często doprawiasz jedzenie solą? Ta popularna przyprawa dodaje potrawom wyrazistości, lecz spożywana w nadmiarze, wywiera zgubny wpływ na ludzki organizm. Jakie jest dopuszczalne, dzienne spożycie soli? W jaki sposób jej nadmiar wpływa na zdrowie?

  • Uwielbiasz przyrządzać potrawy na grillu i wciąż szukasz nowych pomysłów na pyszne dania? Zaskocz rodzinę i przyjaciół, używając aromatycznych dodatków BBQ do mięs, serów i warzyw.

  • Uwielbiasz gotować zupy? To świetny wybór! Każda porcja tego płynnego dania jest skarbnicą naturalnego błonnika, witamin i minerałów. Jakie przyprawy do zupy stosować? Oto kilka kulinarnych wskazówek.

Twoje zakupy
X