Złote mleko z kurkumy przyrządzenie

Złote mleko z kurkumy – jak je przyrządzić?

Kurkuma do pasty do złotego mleka z kurkumy

Kurkuma od wieków jest używana w chińskiej i ajurwedyjskiej medycynie. Stosowano ją, aby złagodzić bóle menstruacyjne, choroby układu oddechowego, choroby pasożytnicze, niedrożności wątroby, wrzodów oraz stany zapalne. W Indiach kurkuma jest powszechnie używana jako środek, który przyspiesza gojenie się ran, a także łagodzi niestrawność żołądka. Przyprawą tą interesuje się jednak również współczesna medycyna i przemysł farmaceutyczny. Okazuje się bowiem, że kurkuma ma silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dlatego trwają badania nad jej zastosowaniem w profilaktyce i leczeniu chorób, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca czy choroba Alzheimera. Mówi się także o tym, iż kurkuma wspomaga pracę wątroby, poprawia nastrój oraz wpływa pozytywnie na pracę serca.

Dlaczego kurkuma jest zdrowa?

Kurkuma zawiera cenny  składnik  kurkuminę. Wiele badań dowodzi, że ten polifenol ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i może być przydatny w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów.. Kurkuma stanowi cenne źródło takich witamin i składników mineralnych jak witaminy C, E, B6 i B9 oraz K, żelazo, magnez, cynk, fosfor czy potas. Ponadto kurkuma zawiera sporo błonnika, oraz  cenne kwasy tłuszczowe.

Kurkuma może być używana jako potrawa podkreślająca smak wielu dań obiadowych, w tym zup, mięs (także jako składnik marynaty), warzyw gotowanych czy sałatek. Można ją dosypywać do koktajli owocowych, idealnie sprawdza się jako składnik własnej roboty wody smakowej, np. z cynamonem i imbirem. Coraz popularniejsze staje się także tzw. złote mleko, którego najważniejszym składnikiem jest właśnie kurkuma mielona.

Przepis na złote mleko z kurkumy – jak je przyrządzić?

  • 350 g napoju migdałowego, niesłodzonego lub innego napoju roślinnego, np. kokosowego, sojowego, owsianego, ewentualnie możesz użyć zwykłe mleko;
  • ¼ łyżeczki imbiru mielonego, suszonego (opcjonalnie);
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej;
  • ½ łyżeczki cynamonu mielonego;
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie);
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego.

Pierwszym etapem jest przyrządzenie pasty z kurkumy; w tym celu należy wymieszać ¼ szklanki sproszkowanej kurkumy z ½ szklanki wody, a następnie przyrządzoną mieszaninę ogrzewać na średnim ogniu przez około 6 – 7 minut. Gdy mieszanka zacznie gęstnieć do konsystencji pasty, wówczas należy ją przełożyć do szczelnie zamkniętego słoiczka i zużyć w przeciągu 3 tygodni. W celu przygotowania złotego mleka należy rozpuścić łyżeczkę przygotowanej pasty w szklance ciepłego mleka krowiego lub roślinnego.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Często doprawiasz jedzenie solą? Ta popularna przyprawa dodaje potrawom wyrazistości, lecz spożywana w nadmiarze, wywiera zgubny wpływ na ludzki organizm. Jakie jest dopuszczalne, dzienne spożycie soli? W jaki sposób jej nadmiar wpływa na zdrowie?

  • Uwielbiasz przyrządzać potrawy na grillu i wciąż szukasz nowych pomysłów na pyszne dania? Zaskocz rodzinę i przyjaciół, używając aromatycznych dodatków BBQ do mięs, serów i warzyw.

  • Uwielbiasz gotować zupy? To świetny wybór! Każda porcja tego płynnego dania jest skarbnicą naturalnego błonnika, witamin i minerałów. Jakie przyprawy do zupy stosować? Oto kilka kulinarnych wskazówek.

Twoje zakupy
X