Najlepsze przyprawy do popularnych zup!

Najlepsze przyprawy do popularnych zup!

Walory smakowe popularnych, polskich zup podkreślisz, używając odpowiednich dodatków. W naszym artykule znajdziesz garść porad, czym doprawić rosół, krupnik, zupę jarzynową, grochową, pomidorową, grzybową i ogórkową.

Walory smakowe popularnych, polskich zup podkreślisz, używając odpowiednich dodatków. W naszym artykule znajdziesz garść porad, czym doprawić rosół, krupnik, zupę jarzynową, grochową, pomidorową, grzybową i ogórkową.

Czym doprawić rosół?

Rosół już od pokoleń jest niekwestionowanym numerem jeden wśród zup, trafiających na polskie stoły. W niedzielne popołudnia ta kultowa zupa stanowi zwykle preludium do drugiego dania, jakim jest kotlet schabowy z ziemniakami i surówką. To również baza dla wielu innych zup, takich jak: pomidorowa, kapuśniaczek, jarzynowa czy grzybowa. Tradycyjny rosół jest aromatycznym, wrzącym wywarem, który przygotowujesz z mięsa i warzyw – lecz to nie one stanowią esencję jego smaku oraz aromatu. Sekret najlepszego, domowego rosołu tkwi w przyprawach, takich jak: liść laurowy, pieprz czarny mielony i ziele angielskie. Podobny smak uzyskasz stosując także przyprawę uniwersalną.

Jeśli chcesz podkreślić warzywno-ziołowy smak rosołu, w ostatnim kwadransie gotowania dodaj do wywaru suszony liść lubczyku. Zamiast sztucznych dodatków i kostek bulionowych sięgnij po naturalne przyprawy do zupy. Smak rosołu odkryjesz na nowo dzięki takim mieszankom, jak: włoszczyzna rosołowa lub przyprawa do rosołu, która w doskonałym proporcjach łączy pasternak, marchew, cebulę, pieprz i suszoną natkę pietruszki.

Zupa jarzynowa – jakie przyprawy wybrać?

Szukasz pomysłu, czym doprawić zupę jarzynową? Walory smakowo-zapachowe tego dania świetnie podkreślą świeże lub suszone zioła, na przykład: koper suszony, bazylia i szczypta kminku. Nie chcesz, by słodki smak zdominował Twoją zupę? Sięgnij po takie przyprawy, jak: sól himalajska drobnoziarnista, pieprz Cayenne lub papryka ostra wędzona, dzięki którym warzywny bulion nabierze mocy!

Gotujesz zupę jarzynową w celach dietetycznych lub leczniczych? Unikaj zbyt ostrych przypraw i, co najważniejsze, nie używaj tłustych śmietanek ani mąki do zabielania. Jaka przyprawa do zupy jarzynowej będzie najlepsza? Jeżeli zależy Ci na tym, by zupa była lekkostrawna, dodaj do niej odrobinę kurkumy (ta przyprawa nada zupie charakterystyczny, żółty kolor) i niewielką ilość suszonego tymianku (działa wspomagająco na układ pokarmowy).

Jakie przyprawy pasują do zupy pomidorowej?

Pomidorowa z ryżem lub makaronem? Czemu nie! Wybierz przyprawy do zupy, które podkręcą jej smak. Niezapomniane połączenie uzyskasz, sypiąc do pomidorówki naturalne mieszanki przypraw bez soli. Może to być pieprz ziołowy, suszony pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, pomidor z czarnuszką lub chili i oregano. Czarnuszka w formie ziarenek z powodzeniem sprawdzi się jako zamiennik czarnego pieprzu. Posyp nią gotowe danie – zaintrygujesz domowników, przełamując tak dobrze znany, pomidorowy smak.

Jaka przyprawa do zupy pomidorowej będzie odpowiednia do ryżu, a jaka do makaronu? Ryżową nutę wzbogaci pomidor suszony (grys). Mączne, makaronowe kluseczki utworzą zaś pyszny duet z gotową mieszanką suszonych pomidorów, czosnku, oregano, bazylii i soli.

Jak przyprawić zupę ogórkową?

Nic tak nie stawia na nogi, jak zupa ogórkowa o charakterystycznym, kwaskowo-korzennym smaku i zapachu. Gdy jednak brakuje w niej odpowiednich dodatków, staje się ona mdła i mało apetyczna. Dzieje się tak, kiedy woda z ogórków jest mało esencjonalna i zawiera niewielkie ilości chrzanu, kopru oraz czosnku. Jakie wybrać przyprawy do zupy ogórkowej? Nie może w niej zabraknąć odrobiny soli, czarnego pieprzu, suszonego koperku i listków laurowych.

Tradycyjny smak ogórkowej zbudujesz, wrzucając do garnka ziele angielskie (wystarczą 2-3 kuleczki na litr wywaru). Uwielbiasz smak słony i cebulowe nuty? Wypróbuj gotową mieszankę – sól cebulowa z powodzeniem zastąpi zwykłą sól kuchenną oraz cebulę (to warzywo niestety szybko się rozgotowuje i bardzo często powoduje, że zupa szybciej się psuje w lodówce).

Najlepsza przyprawa do grochówki

Jedną z najbardziej treściwych, polskich zup, jest grochowa. Co do niej dodać i czym przełamać intensywny aromat gotowanego grochu? Sięgnij po pieprz czosnkowy lub czosnek suszony granulowany. Gotową zupę obowiązkowo dopraw majerankiem – to ziele, które po połączeniu z gorącym płynem wyzwala intensywny, pobudzający zapach. Majeranek wspiera pracę układu pokarmowego i sprawia, że po spożyciu grochówki nie czujesz się ociężale.

A powiesz na grochówkę w wersji wege? Wcale nie musisz dodawać do tej zupy pokrytych tłuszczem kostek, kiełbasy ani boczku! Świetną alternatywą dla mięsa jest papryka ostra z wędzonką. To przyprawa, która uwalnia w grochówce aromat świeżej wędzonki i nadaje zupie lekko pomarańczowy, atrakcyjny kolor. Nie przepadasz za smakiem wędzonki? Zwróć uwagę na inne, wegetariańskie przyprawy – może to być sól ziołowa, czosnkowa albo selerowa.

Jakie przyprawy dodać do krupniku?

Krupnik to zupa jarzynowa z dodatkiem ziarenek kaszy jęczmiennej. W niektórych wersjach występuje też w duecie z ziemniaczkami, pokrojonymi w drobną kostkę. Co jeszcze dodać do krupniku? Odwiedź internetowy sklep z przyprawami i sprawdź! Możliwości masz naprawdę wiele. Smak tej sycącej, pysznej zupy podkręcisz, używając suszonego lubczyku, pietruszki lub koperku. Jeśli wywar jest niesłony, dopraw go niewielką ilością soli himalajskiej.

Zupa grzybowa: czym ją przyprawić?

Z wywaru suszonych lub świeżych borowików, maślaków i koźlarzy stworzysz prawdziwe, kulinarne dzieło, które przypadnie do gustu domownikom oraz gościom. Leśny, intrygujący smak uzupełni dobrze dobrana przyprawa do zupy grzybowej, na przykład: czarny pieprz (najlepiej świeżo roztarty) i estragon polski mielony. Harmonijne połączenie z grzybami tworzą też: liście laurowe, ziarna kolendry oraz gałka muszkatołowa sproszkowana.

Latem i wczesną jesienią wybornie smakuje zupa grzybowa, przyrządzona ze świeżych kurek. Genialne trio z ugotowanymi kurkami stworzysz, dodając do garnka suszony koperek, sól selerową i ziele angielskie. Po ugotowaniu zupy odstaw wywar co najmniej na kwadrans – w tym czasie zioła uwolnią pełnię swojego aromatu.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

Twoje zakupy
X