Liofilizowane owoce i warzywa

Proces liofilizacji to jeden z najskuteczniejszych sposobów na zachowanie maksymalnie długiego terminu ważności wielu produktów spożywczych. Nie oznacza to jednak, że mieszanki liofilizowanych owoców czy warzyw można przechować w dowolny sposób bez utraty ich jakości, smaku czy walorów zdrowotnych. Jeśli jednak zadbamy o odpowiednie przechowywanie, nasze owoce i warzywa mogą pozostać w doskonałym stanie nawet przez długie miesiące czy lata (o ile oczywiście wcześniej ich nie schrupiemy).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

  • Liofilizowane owoce i warzywa

    Chipsy bananowe

    Oceniono 0 na 5
    3,90 34,86  Wybierz opcje
  • Liofilizowane owoce i warzywa

    Chipsy jabłkowe

    Oceniono 0 na 5
    3,40 23,41  Wybierz opcje
  • Liofilizowane owoce i warzywa

    Chipsy malinowe

    Oceniono 0 na 5
    38,00 55,00  Wybierz opcje
  • Produkty i przyprawy dla wegan

    Chipsy owocowe

    Oceniono 0 na 5
    3,90  Wybierz opcje
  • Liofilizowane owoce i warzywa

    Chipsy truskawkowe

    Oceniono 0 na 5
    5,67 33,60  Wybierz opcje
  • Liofilizowane owoce i warzywa

    Groszek zielony liofilizowany

    Oceniono 0 na 5
    23,10 28,77  Wybierz opcje

Jak przechowywać owoce liofilizowane?

Warto mieć świadomość tego, że miejsce przechowywania oraz temperatura będą miały wpływ na smak i chrupkość liofilizowanych owoców czy warzyw. Jak mówią badania, zbyt wysoka temperatura przechowywania (powyżej 35 stopni Celsjusza) liofilizowanych warzyw i owoców sprawia, że dochodzi do utraty niemal wszystkich obecnych w nich wartości odżywczych. Jeśli więc chcesz zachować pełnię witamin, minerałów czy antyoksydantów, nie wystawiaj liofilizowanej żywności na bezpośredni kontakt ze słońcem, a także nie trzymaj jej w szafkach czy szufladach blisko odkręconych kaloryferów. Jeśli temperatura w Twojej kuchni wynosi powyżej 25 stopni Celsjusza, twoje liofilizowane owoce i warzywa zachowają pełnię makro i mikroskładników przez około 9 miesięcy. Jeżeli więc zależy Ci na tym, aby Twoje przekąski pozostały zdrowe jak najdłużej, idealne będą warunki zbliżone do chłodniczych. Możesz przechowywać je w lodówce czy chłodnej spiżarce, najlepiej w zamknięciu. Planujesz zjeść szybciej liofilizowaną szybciej niż w ciągu 9 miesięcy? Tutaj temperatura pokojowa w zupełności wystarczy.

Owoce liofilizowane – co to?

Świeże owoce to prawdziwa bomba witaminowa – zawierają wiele cennych składników odżywczych. Niestety, sezon na większość owoców trwa zaledwie kilka letnich miesięcy. Chcesz dostarczać swojemu organizmowi niezbędne witaminy i minerały zawarte w owocach niezależnie od pory roku? Postaw na liofilizowane owoce z naszej oferty! Proces liofilizacji polega na usunięciu wody z surowców przy pomocy niskiej temperatury oraz odpowiednio niskiego ciśnienia. Ogromną zaletą tego procesu jest fakt, że liofilizowane warzywa i owoce zachowują większość makroskładników. Co więcej, ze względu na niską wilgotność, tego typu produkty znacznie dłużej zachowują świeżość. Wśród liofilizowanych owoców i warzyw dostępnych na półkach sklepu do-smaku.pl znajdziesz między innymi:

  • chipsy malinowe,
  • groszek zielony liofilizowany,
  • chipsy bananowe,
  • chipsy truskawkowe.

Nasze liofilizowane warzywa i owoce powstały ze starannie wyselekcjonowanych surowców – ich jakość gwarantują niezbędne atesty i certyfikaty. Nie dodajemy do nich żadnych szkodliwych substancji. Postaw na produkty z naszej oferty, zadbaj o zdrowie swoich bliskich nawet w trakcie mroźnej zimy!

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Często doprawiasz jedzenie solą? Ta popularna przyprawa dodaje potrawom wyrazistości, lecz spożywana w nadmiarze, wywiera zgubny wpływ na ludzki organizm. Jakie jest dopuszczalne, dzienne spożycie soli? W jaki sposób jej nadmiar wpływa na zdrowie?

  • Uwielbiasz przyrządzać potrawy na grillu i wciąż szukasz nowych pomysłów na pyszne dania? Zaskocz rodzinę i przyjaciół, używając aromatycznych dodatków BBQ do mięs, serów i warzyw.

  • Uwielbiasz gotować zupy? To świetny wybór! Każda porcja tego płynnego dania jest skarbnicą naturalnego błonnika, witamin i minerałów. Jakie przyprawy do zupy stosować? Oto kilka kulinarnych wskazówek.

Twoje zakupy
X