Papryka czerwona grys

4,32 216,00 

Wyczyść

Papryka czerwona grys

Papryka czerwona grys to po prostu suszona i zmielona do postaci grysów papryka czerwona.

Papryka  pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, w Europie natomiast pojawiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba w XV. Obecnie znanych jest ponad 200 odmian, różniących się kształtem, rozmiarem, ostrością i barwą.

Papryka (Capsicum L.), należy do rodziny psiankowatych. Roślina ta wygląda jak niewielki krzew lub bylina i osiąga rozmiary od 50 do 100 cm. Owoce papryki rocznej stanowią umiarkowanie soczyste jagody o wielkości od ok. 3 do 15 cm. Mają grubą, skórzastą okrywę i występują  w szerokiej gamie kolorystycznej, obejmującej swoim zakresem czerwień, zieleń, pomarańcz, żółć i fiolet.  W  kuchni  wykorzystuje się zarówno owoce dojrzałe (mogą być wówczas czerwone, pomarańczowe, żółte lub purpurowe), jak i niedojrzałe – zielone. Zależnie od tego, jak dużo nasion i ścianek wewnętrznych strąka zostanie dodanych do produktu końcowego, otrzymuje się łagodniejsze lub ostrzejsze odmiany czerwonego proszku

Papryka ostra i słodka  – czym się różnią?

Różnica pomiędzy papryką słodką (łagodną) a ostrą (chilli) polega na tym, iż papryka słodka przy mieleniu pozbawiona jest nasion, ścian dzielących i częściowo skórki. W częściach tych zawarta jest kapsaicyna, substancja która nadaje ostry smak. Usunięcie ich powoduje znaczne złagodzenie smaku przyprawy.
Ostrą paprykę produkuje się z papryki chili, jest ona mniej pikantna niż cayenne.

Papryka słodka pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia apetyt. W medycynie chińskiej ostra papryka stosowana jest jako skuteczny środek na depresje i zmęczenie. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wpływa silnie na błony śluzowe, dlatego działa oczyszczająco.

Papryka – co warto wiedzieć

Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Ponadto jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.

Papryka czerwona grys – zastosowanie w kuchni:

Suszona papryka czerwona grys to słodki dodatek, który doskonale sprawdza się w piekarnictwie, jak również w kuchni wielu profesjonalnych i codziennych kucharzy. Paprykę czerwoną wykorzystuje się do wypieków, zup, sałatek oraz dań duszonych. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, rewelacyjnie nadaje się także jako ozdoba do naszych dań.

Kraj pochodzenia: Chiny

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Często doprawiasz jedzenie solą? Ta popularna przyprawa dodaje potrawom wyrazistości, lecz spożywana w nadmiarze, wywiera zgubny wpływ na ludzki organizm. Jakie jest dopuszczalne, dzienne spożycie soli? W jaki sposób jej nadmiar wpływa na zdrowie?

  • Uwielbiasz przyrządzać potrawy na grillu i wciąż szukasz nowych pomysłów na pyszne dania? Zaskocz rodzinę i przyjaciół, używając aromatycznych dodatków BBQ do mięs, serów i warzyw.

  • Uwielbiasz gotować zupy? To świetny wybór! Każda porcja tego płynnego dania jest skarbnicą naturalnego błonnika, witamin i minerałów. Jakie przyprawy do zupy stosować? Oto kilka kulinarnych wskazówek.

Twoje zakupy
X