Papryka ostra mielona

3,24 122,58 

Papryka ostra

Papryka ostra pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, w Europie natomiast pojawiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba w XV. Obecnie znanych jest ponad 200 odmian, różniących się kształtem, rozmiarem, ostrością i barwą.

Papryka (Capsicum L.), należy do rodziny psiankowatych. Roślina ta wygląda jak niewielki krzew lub bylina i osiąga rozmiary od 50 do 100 cm. Owoce papryki rocznej stanowią umiarkowanie soczyste jagody o wielkości od ok. 3 do 15 cm. Mają grubą, skórzastą okrywę i występują  w szerokiej gamie kolorystycznej, obejmującej swoim zakresem czerwień, zieleń, pomarańcz, żółć i fiolet.  W  kuchni  wykorzystuje się zarówno owoce dojrzałe (mogą być wówczas czerwone, pomarańczowe, żółte lub purpurowe), jak i niedojrzałe – zielone. Zależnie od tego, jak dużo nasion i ścianek wewnętrznych strąka zostanie dodanych do produktu końcowego, otrzymuje się łagodniejsze lub ostrzejsze odmiany czerwonego proszku

Papryka ostra i słodka  – czym się różnią?

Różnica pomiędzy papryką słodką (łagodną) a ostrą (chilli) polega na tym, iż papryka słodka przy mieleniu pozbawiona jest nasion, ścian dzielących i częściowo skórki. W częściach tych zawarta jest kapsaicyna, substancja która nadaje ostry smak. Usunięcie ich powoduje znaczne złagodzenie smaku przyprawy.
Ostrą paprykę produkuje się z papryki chili, jest ona mniej pikantna niż cayenne.

  • Przeciwzapalne
  • Poprawiające trawienie

Papryka słodka pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia apetyt. W medycynie chińskiej ostra papryka stosowana jest jako skuteczny środek na depresje i zmęczenie. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wpływa silnie na błony śluzowe, dlatego działa oczyszczająco.

Papryka – co warto wiedzieć

Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Ponadto jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.

Papryka – zastosowanie w kuchni:

Papryka, jako przyprawa o różnej ostrości i różnej mocy, wzbogaca smak zup, potraw z mięs, warzyw, jaj i ryb, gulaszu, placków, a nawet czekolad. Często jest używana zamiast pieprzu podczas przyrządzania wędlin, sosów, zup, ciast i wielu innych dań. Nie należy jednak zapominać, iż niektóre odmiany papryki są bardzo ostre, toteż stosujmy ją z dużą ostrożnością i umiarem.

Papryka ostra mielona jest wyjątkowo popularna w przepisach kuchni węgierskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, włoskiej, meksykańskiej. Doskonale sprawdza się w zupach i gulaszach. Możesz dodać ją do leczo, bogracza, fasolki po bretońsku. Nadaje się też do sosów pieczeniowych i warzywnych. W kuchni azjatyckiej jest powszechnie używana w potrawkach ryżowych. Papryka ostra  mielona świetnie pasuje również do mięs – drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a nawet ryb. Wykorzystuje się ją w produkcji kiełbas i wędlin.

Papryka ostra jest  niezastąpiona w sałatkach oraz potrawach z grilla i piekarnika.

Jej wszechstronnie zastosowanie sprawia, że doda pikantności i charakteru we wszystkich potrawach, które wymagają pikanterii.
Papryka ostra może być wykorzystywana również jako naturalny barwnik.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Waga 12345678 kg

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Szukasz zdrowej alternatywy dla klasycznych słonych i słodkich przekąsek? Nie wiesz, w jaki sposób urozmaicić przyjęcie w gronie rodziny i przyjaciół? Postaw na wyjątkowe chipsy z warzyw i owoców! Podane z dipem lub słodkim sosem zachwycą Twoich gości.

  • Jednym z ciekawszych odkryć ostatnich czasów jest zabezpieczanie żywności metodą liofilizacji. Jakie procesy kryją się pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą? W jaki sposób technika ta wpływa na żywności i jakie nadaje jej właściwości? To musisz wiedzieć!

  • Masz smaka na mix duszonych warzyw? Doskonałym daniem będzie zatem leczo! Zobacz, jak je przygotować i których przypraw nie może w nim zabraknąć.

Twoje zakupy
X