Papryka słodka mielona

3,24 105,80 

Wyczyść

Papryka słodka

Papryka słodka pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, w Europie natomiast pojawiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba w XV. Obecnie znanych jest ponad 200 odmian, różniących się kształtem, rozmiarem, ostrością i barwą.

Papryka (Capsicum L.), należy do rodziny psiankowatych. Roślina ta wygląda jak niewielki krzew lub bylina i osiąga rozmiary od 50 do 100 cm. Owoce papryki rocznej stanowią umiarkowanie soczyste jagody o wielkości od ok. 3 do 15 cm. Mają grubą, skórzastą okrywę i występują  w szerokiej gamie kolorystycznej, obejmującej swoim zakresem czerwień, zieleń, pomarańcz, żółć i fiolet.  W  kuchni  wykorzystuje się zarówno owoce dojrzałe (mogą być wówczas czerwone, pomarańczowe, żółte lub purpurowe), jak i niedojrzałe – zielone. Zależnie od tego, jak dużo nasion i ścianek wewnętrznych strąka zostanie dodanych do produktu końcowego, otrzymuje się łagodniejsze lub ostrzejsze odmiany czerwonego proszku

Papryka ostra i słodka  – czym się różnią?

Różnica pomiędzy papryką słodką (łagodną), a papryką ostrą mieloną (chilli) polega na tym, iż papryka słodka przy mieleniu pozbawiona jest nasion, ścian dzielących i częściowo skórki. W częściach tych zawarta jest kapsaicyna, substancja która nadaje ostry smak. Usunięcie ich powoduje znaczne złagodzenie smaku przyprawy.

Papryka słodka – właściwości

Papryka słodka mielona jako przyprawa jest dobrze zmielonym, ususzonym proszkiem pochodzącym z różnych.

Papryka słodka ma szerokie zastosowanie w medycynie, ze względu na swoje właściwości:

  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwzapalne
  • Poprawiające trawienie

Papryka słodka pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia apetyt. W medycynie chińskiej ostra papryka stosowana jest jako skuteczny środek na depresje i zmęczenie. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wpływa silnie na błony śluzowe, dlatego działa oczyszczająco.

Papryka – co warto wiedzieć!

Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Ponadto jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.

Papryka to witaminowa rekordzistka!

Papryka słodka mielona to skarbnica witaminy C, witamin z grupy B i przeciwutleniaczy. Pobudza apetyt oraz poprawia trawienie. Niewątpliwie jej zaletą jest także niska kaloryczność.

Papryka słodka – zastosowanie w kuchni:

Papryka, jako przyprawa o różnej ostrości i różnej mocy, wzbogaca smak zup, potraw z mięs, warzyw, jaj i ryb, gulaszu, placków, a nawet czekolad. Często jest używana zamiast pieprzu podczas przyrządzania wędlin, sosów, zup, ciast i wielu innych dań. Nie należy jednak zapominać, iż niektóre odmiany papryki są bardzo ostre, toteż stosujmy ją z dużą ostrożnością i umiarem.

Papryka słodka mielona jest wyjątkowo popularna w przepisach kuchni węgierskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, włoskiej, meksykańskiej. Doskonale sprawdza się w zupach i gulaszach. Możesz dodać ją do leczo, bogracza, fasolki po bretońsku. Nadaje się też do sosów pieczeniowych i warzywnych. W kuchni azjatyckiej jest powszechnie używana w potrawkach ryżowych. Papryka słodka mielona świetnie pasuje również do mięs – drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a nawet ryb. Wykorzystuje się ją w produkcji kiełbas i wędlin.

Jest niezastąpiona w sałatkach oraz potrawach z grilla i piekarnika.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Często doprawiasz jedzenie solą? Ta popularna przyprawa dodaje potrawom wyrazistości, lecz spożywana w nadmiarze, wywiera zgubny wpływ na ludzki organizm. Jakie jest dopuszczalne, dzienne spożycie soli? W jaki sposób jej nadmiar wpływa na zdrowie?

  • Uwielbiasz przyrządzać potrawy na grillu i wciąż szukasz nowych pomysłów na pyszne dania? Zaskocz rodzinę i przyjaciół, używając aromatycznych dodatków BBQ do mięs, serów i warzyw.

  • Uwielbiasz gotować zupy? To świetny wybór! Każda porcja tego płynnego dania jest skarbnicą naturalnego błonnika, witamin i minerałów. Jakie przyprawy do zupy stosować? Oto kilka kulinarnych wskazówek.

Twoje zakupy
X