Chociaż w tradycyjnej polskiej kuchni zagościł stosunkowo niedawno, to od lat z chęcią sięgają po niego najlepsi kucharze na całym świecie. Pieprz cytrynowy to bowiem najlepszy znany nam dodatek do wszelkiego rodzaju ryb oraz owoców morza. Jest połączeniem klasycznego pieprzu oraz kwasku cytrynowego, któremu zawdzięcza swój charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak. W zależności od producenta, jego skład może się nieco różnić. W naszej mieszance pieprzu cytrynowego znajdziesz również dodatek innych aromatycznych ziół, które wzbogacają jego niesamowity smak. Są to skórka cytrynowa, cebula, kurkuma (sekret przepięknego koloru przyprawy), a także niewielka ilość soli i cukru. Przyprawa została wyprodukowana w Polsce na bazie wyłącznie naturalnych składników z bezpiecznych upraw. Zero chemii i wzmacniaczy smaku!
Zastosowanie pieprzu cytrynowego w kuchni
Z bogactwa smaku pieprzu cytrynowego chętnie korzystają wielbiciele potraw na bazie ryb (szczególnie ryb słonowodnych, jak łosoś, tuńczyk, makrela, dorsz, sola czy jesiotr) oraz owoców morza (krewetek, ostryg, małż, homarów, ośmiornic czy kalmarów). Można dodawać go również do marynowanych śledzi, a nawet dressingu sałatkowego (np. zamiast klasycznego soku z cytryny). Już niewielka szczypta tego pieprzu sprawia, że całe danie nabiera intrygującego, subtelnie kwaśnego posmaku. Co ciekawe, ta przyprawa nie tylko podkreśla i wzmacnia smak potraw, ale także służy jako ozdoba. Cytrynowy pieprz do restauracji często wykorzystuje się jako element dekoracyjny, zwieńczający potrawę, która już trafiła na talerz klienta. Dwa w jednym!
Kraj pochodzenia: produkcja własna
Recenzje
Na razie nie ma opinii o produkcie.