Pieprz czarny grys

4,32 194,40 

Wyczyść

Pieprz czarny grys to inaczej pieprz młotkowany, czyli częściowo rozdrobnione ziarno pieprzu czarnego.

Pieprz – historia przyprawy znanej już w Starożytności…

Pieprz za swoje walory smakowe ceniony był już od starożytności. Od najdawniejszych czasów wierzono też w jego lecznicze właściwości – pisał o tym sam Hipokrates.

W Starożytnym Rzymie pieprz był po prostu hitem! Oczywiście w kuchni rzymskiej była to przyprawa droga i nie na każdą kieszeń. Obdarowywano nią konsulów, senatorów i wszystkich, którzy sprawowali władzę. Pieprz ceniono za ostry smak, który łączono z potrawami słodkimi. Podobno ulubioną przekąską Nerona był miód z pieprzem, posmarowany na kawałku chleba.

W kuchni europejskiej pieprz zaczęto stosować gdy tylko pojawił się na kontynencie. Pieprz miał pobudzać apetyt, łaknienie, ułatwiać kichanie, leczyć gorączkę i oczywiście uważany był za afrodyzjak. Tak lubiany przez Rzymian pieprz był podłużny. Pieprz okrągły, którego dziś używamy pojawił się w Europie ok. XII wieku. Do Europy z Dalekiego Wschodu sprowadził go Aleksander Macedoński, a pierwszy raz opisał Marco Polo.

Kiedyś pieprz był na wagę złota, ale i dziś ciężko sobie wyobrazić sobie bez pieprzu, zarówno europejską, jak i azjatycką kuchnię.

Pieprz czarny (Piper nigrum) jest wieloletnią roślina pnącą i pochodzi z Półwyspu Indyjskiego. W warunkach naturalnych, oplata się wokół drzew jak pasożyt i może osiągnąć nawet 11 metrów długości. Pieprz czarny ziarno to owoc, który zbiera się jeszcze niedojrzałe i suszy na słońcu przez wiele dni. Pozwala to na uzyskanie odpowiedniego koloru, przedłużenie żywotności jagody oraz wykształcenie odpowiedniego smaku.

Wszystkie przyjemności i uczucie „ostrości” powoduje zawarta w nim substancja – piperyna. To organiczny związek chemiczny, alkaloid, który stymuluje nasze gruczoły ślinowe i pobudza działanie soków trawiennych w żołądku.

Pieprz czarny na stole zawsze występuje w duecie z solą, byśmy w każdej chwili mogli nadać wyrazistości swoim daniom. Ale walory tej przyprawy wychodzą daleko poza to.

Pieprz czarny ziarno  to najpopularniejszy i najczęściej stosowany rodzaj pieprzu. Jego charakterystyczne czarne ziarenka to efekt wysuszenia niedojrzałych jagód pieprzu. Ma palący smak i ostry zapach. Pieprz w  ziarnach dodaje się na początku gotowania do zup, bulionów i marynat, na jego bazie powstaje też nalewka – tzw. pieprzówka.

Pieprz czarny grys – warto wiedzieć!

Choć pieprz czarny jest zdecydowanie najpopularniejszy, często sięgamy też po pieprz białyzielony i czerwony, które dostępne są zwykle w postaci ziarnistych mieszanek. Co ciekawe, wszystkie kolorowe rodzaje pieprzu to owoce tej samej rośliny. Różnica między nimi polega na tym, że pozyskuje się je w różnych etapach dojrzewania jagód.

Biały pieprz to wysuszone, a wcześniej pozbawione czarnej skórki owoce.

Pieprz czarny powstaje z owoców, które zbiera się jeszcze jako niedojrzałe, a następnie poddaje suszeniu i fermentacji. Do sklepów trafiają razem ze skórką, co sprawia, że w pełni zachowują swój wyrazisty smak.

„Najmłodszy” jest pieprz zielony, który powstaje z niedojrzałych jagód, po zerwaniu marynowanych w occie lub w solance. Jeśli zaś zrezygnujemy z pieprzu zielonego i damy owocom nieco więcej czasu, możemy w dalszej kolejności otrzymać pieprz czerwony.

Zastosowanie w kuchni.

Pieprz czarny grys to inaczej pieprz młotkowany, czyli częściowo rozdrobnione ziarno pieprzu czarnego. Charakteryzuje się drobnymi, rozkruszonymi kawałkami. Idealnie wzmocni smak pieczeni, steków, marynat, sosów, surówek i sałatek oraz zup.

Kraj pochodzenia: Wietnam

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Często doprawiasz jedzenie solą? Ta popularna przyprawa dodaje potrawom wyrazistości, lecz spożywana w nadmiarze, wywiera zgubny wpływ na ludzki organizm. Jakie jest dopuszczalne, dzienne spożycie soli? W jaki sposób jej nadmiar wpływa na zdrowie?

  • Uwielbiasz przyrządzać potrawy na grillu i wciąż szukasz nowych pomysłów na pyszne dania? Zaskocz rodzinę i przyjaciół, używając aromatycznych dodatków BBQ do mięs, serów i warzyw.

  • Uwielbiasz gotować zupy? To świetny wybór! Każda porcja tego płynnego dania jest skarbnicą naturalnego błonnika, witamin i minerałów. Jakie przyprawy do zupy stosować? Oto kilka kulinarnych wskazówek.

Twoje zakupy
X