Pieprz czerwony

4,32 459,00 

Wyczyść

Pieprz czerwony

Pieprz czerwony zwany również różowym lub brazylijskim to owoce brazylijskiego drzewa pieprzowego (Schinus terebinthifolia). Roślina ta nie jest botanicznie spokrewniona z pieprzem czarnym, ponieważ pochodzi z rodziny sumaków. Pieprzem nazywana jest ze względu na zbliżony wygląd i smak owoców.

Drzewo pieprzowe pochodzi z subtropikalnej i tropikalnej Ameryki Południowej (południowo-wschodniej Brazylii, północnej Argentyny i Paragwaju). W Europie pojawiło się w XVI jako roślina ozdobna. Obecnie uprawiane jest również w południowych Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Afryce Południowej i Australii.

Owoce drzewa pieprzowego to pestkowce o jaskrawoczerwonym kolorze i średnicy ok. 6 mm. Ich czerwona skórka wysycha, tworząc papierową skorupę otaczającą nasiona. Nasiona są pojedyncze, eliptyczne, jasnobrązowe, o długości poniżej 3 mm.

Warto wiedzieć…

Potocznie mianem pieprzu czerwonego nazywane są nasiona peruwiańskiego i brazylijskiego drzewa pieprzowego. Są one łudząco podobne do pieprzu czerwonego.

Bardzo często czerwonym pieprzem nazywany jest także pieprz kajeński (cayenne). Pieprz cayenne jest natomiast odmianą owoców papryki rocznej. W sklepach często można spotkać te produkty pod mylną nazwą „pieprz czerwony”, dlatego też warto dokładnie sprawdzać, co kupujemy.

Właściwości pieprzu czerwonego

Pieprz czerwony poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych wspomaga proces trawienia i jest pomocny we wszelkiego rodzaju dietach. Ponadto pieprz wspomaga ukrwienie tkanek, działa dezynfekująco i przeczyszczająco. Odpowiednio spreparowany i podany może być lekarstwem na bóle głowy, stawów, mięśni oraz wysoką gorączkę. Wzmacnia mięśnie, działa odkrztuśnie i przeciwzapalnie, głównie w schorzeniach układu moczowego i dróg rodnych. Przyprawa ta jest również źródłem białka, tłuszczu, błonnika i minerałów, głównie wapnia, żelaza, magnezu.

Zastosowanie w kuchni

Nasiona czerwonego pieprzu mogą być używane jako przyprawa, nadająca potrawom posmak pieprzu. Pieprz czerwony (brazylijski) ma znacznie łagodniejszy smak od pieprzu czarnego — jest słodszy z nutą terpentyny i owoców jałowca. Do potraw najczęściej dodaje się ziarna w całości lub lekko utłuczone.

  • doskonały do zup czy bulionów;
  • sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb, sosów czy marynat;
  • ziarna można wrzucić do twarożku czy śledzi w zalewie;

świetny jako element dekoracyjny do wielu potraw, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia.

Kraj pochodzenia: Brazylia

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Często doprawiasz jedzenie solą? Ta popularna przyprawa dodaje potrawom wyrazistości, lecz spożywana w nadmiarze, wywiera zgubny wpływ na ludzki organizm. Jakie jest dopuszczalne, dzienne spożycie soli? W jaki sposób jej nadmiar wpływa na zdrowie?

  • Uwielbiasz przyrządzać potrawy na grillu i wciąż szukasz nowych pomysłów na pyszne dania? Zaskocz rodzinę i przyjaciół, używając aromatycznych dodatków BBQ do mięs, serów i warzyw.

  • Uwielbiasz gotować zupy? To świetny wybór! Każda porcja tego płynnego dania jest skarbnicą naturalnego błonnika, witamin i minerałów. Jakie przyprawy do zupy stosować? Oto kilka kulinarnych wskazówek.

Twoje zakupy
X