Jeśli traktujesz kuchnię, jako królestwo smaków i aromatów, sporo pieczesz, gotujesz i przygotowujesz rozmaite dania i napoje, przyprawy to coś, co na dobre powinno zagościć na Twoich półkach. Poznaj kilka propozycji, które idealnie odmienią smak pieczonych ciast, czy gotowanych kompotów – zapraszamy.
Jak łączyć ze sobą przyprawy? Udane związki kulinarne
Połączenie przypraw to wspaniała zabawa, a także szansa na odkrycie nowych smaków, dobrze znanych potraw. To możliwość odświeżenia pewnych kulinarnych odczuć i okazja do odmienienia lub dostosowania do własnych kubków smakowych, a także dodania daniu wyrazistości. Niektóre z przypraw doskonale smakują same, inne natomiast genialnie sprawdzają się połączone ze sobą. Do najbardziej udanych zestawień należą oregano, tymianek, bazylia i czosnek, które w takiej kombinacji bezkonkurencyjnie pasują do pomidorowych sosów i przecierów. Przyprawy warto ze sobą łączyć na zasadzie podobieństw kolorystycznych, dlatego z tą grupą będą harmonizować także zioła prowansalskie, zioła korzenne takie jak liście laurowe, szałwia, które pozytywnie wpływają nie tylko na smak, ale i trawienie, czy polskie przyprawy tradycyjne takie jak majeranek doskonały do zup oraz wyrazisty lubczyk.
Kolejną grupę stanowią przyprawy z grupy czerwonej. Jej przedstawicielami są m.in. papryka ostra, słodka, chilli oraz różne warianty pieprzów, o których mówi się, że wspierają metabolizm. Można je wzbogacić o przyprawy żółte typu kardamon i imbir, które są chętnie wykorzystywane w wielu orientalnych potrawach.
Bazą do sosów dodawanych np. do makaronów i lasagne może być również popularna mieszanka gałki muszkatołowej z czarnym pieprzem, co pozwala stworzyć sos beszamelowy. Pasuje do nich także delikatna musztarda, co może stać się elementem smacznej marynaty do mięs. Jeśli do tej pory w Twojej kuchni dominowała wyłącznie sól – zobacz, ile masz możliwości na nową wersję różnych dań, jeśli tylko sięgniesz po mieszanki przypraw dedykowane konkretnym grupom produktów: drobiowi, cielęcinie, frytkom i wielu innych.
Przyprawy do pieczenia ciast, które koniecznie musisz mieć w swojej kuchni!
Wśród licznej grup przypraw, szczególne miejsce zajmują przyprawy korzenne, czyli te o właściwościach rozgrzewających. Charakteryzują się one zazwyczaj również intensywnym zapachem, który niestety może dość szybko wietrzeć, jeśli nie będą odpowiednio przechowywane. Do najbardziej znanych propozycji idealnych podczas pieczenia, zaliczane są takie przyprawy korzenne jak anyż, który genialnie nadaje się do przygotowywania kruchych ciasteczek. Jako przyprawa do ciasta sprawdza się również mielony cynamon, który doskonale współgra z owocami np. z jabłkami.
Do ciast można dodawać również całe goździki, a także kardamon, które dobrze smakują z ciastami na bazie margaryny, czekolady i orzechów. Dla osób, które nie są pewne, jakie połączenia i proporcje będą odpowiednie, dostępna jest gotowa przyprawa do ciast i deserów służąca np. do nadania wyjątkowego smaku piernikom. Swoje ciasta można także uzupełniać o takie dodatki jak rozmaite wiórki, wanilię w różnych postaciach, cukier kokosowy, czy choćby liofilizowane maliny, dzięki którym pieczone wyroby będą nie tylko smaczniejsze, ale i bardziej efektowne.
Domowy kompot – czym go przyprawić?
Kompot to popularny napój z owoców, chętnie wybierany do dań obiadowych i innych posiłków. Aby jednak jego smak nie był jałowy, dobrym pomysłem będzie przyprawa do kompotu, składająca się ze sproszkowanego cynamonu, goździków, anyżowych gwiazdek i odrobiny wanilii, która jest dostępna w kilku formach: mielonej, czy choćby w laskach. Przygotowana przez Ciebie aromatyczna przyprawa do ciast i kompotu może również zostać uzupełniona o takie zioła kuchenne, jak świeża lub suszona mięta, lipa, czy chętnie stosowany dawniej kwiat dziewanny, który jest zalecany w przypadku osób, zmagających się z problemami górnych dróg oddechowych oraz chrypką. W przypadku kompotu z suszu można pomyśleć również o doprawieniu skórką pomarańczy, a nawet o zastąpieniu cukru przez odrobinę miodu lub liści stewii.
Przyprawy korzenne: anyż, goździki, wanilia, szafran, kardamon, kurkuma, gałka muszkatołowa
Prawie każda przyprawa korzenna pełni jakieś zadanie. Jedne tak jak goździki pomagają wzmocnić układ odpornościowy, mają działanie przeciwwirusowe, a także są uznawane za produkty zmniejszające ryzyko chorób rakotwórczych i usprawniające pracę układu nerwowego. Z kolei szafran koi nerwy i pomaga się wyciszyć, dlatego jest zalecany osobom, które zmagają się ze stresem i różnymi niepokojami. Domowa przyprawa korzenna typu kardamon rozgrzewa i pomaga w zwalczaniu infekcji, kurkuma zmniejsza stany zapalne, a wanilia bywa wykorzystywana w aromaterapii. Z kolei anyż to przyprawa korzenna o piekącym smaku i orzeźwiającym zapachu, który sprawdza się nie tylko w ciastach, ale często jest wykorzystywana jako element wywaru, tabletek lub cukierków, które pozytywnie wpływają na nasze struny głosowe i minimalizują ból gardła.
Jeśli w chłodne wieczory lubisz zrelaksować się przy ciepłym winie lub piwie, w Twojej kuchni powinny zagościć przyprawy do grzańca. W ich składzie znajdziesz działający rozgrzewająco imbir oraz gałkę muszkatołową, a także aromatyczny cynamon i mielone goździki, które nie tylko podkręcą smak, ale też sprawią, że wokół unosić się będzie przyjemna woń.