Sól spożywcza kuchenna: himalajska, morska, smakowa

Trudno o popularniejszą przyprawę w naszej kuchni. Sól kuchenna to zdecydowanie najczęściej stosowany składnik dań we wszystkich zakątkach świata. W gastronomi wykorzystywana jest do konserwacji żywności oraz jako tradycyjna przyprawa wzbogacająca smak naszych dań. Najlepsza sól spożywcza to produkt niskoprzetworzony – bez dodatku substancji przeciwzbrylających.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 10

  • Przyprawy dla gastronomii

    Sól cebulowa

    Oceniono 0 na 5
    2,70 34,56  Wybierz opcje
  • NOWOŚCI

    Sól czarna

    Oceniono 0 na 5
    2,46 60,27  Wybierz opcje
  • Przyprawy dla gastronomii

    Sól czosnkowa

    Oceniono 0 na 5
    2,70 37,80  Wybierz opcje
  • Przyprawy dla gastronomii

    Sól himalajska drobnoziarnista

    Oceniono 0 na 5
    2,46 41,82  Wybierz opcje
  • Przyprawy dla gastronomii

    Sól himalajska gruboziarnista

    Oceniono 0 na 5
    2,46 41,82  Wybierz opcje
  • Przyprawy dla gastronomii

    Sól morska drobnoziarnista

    Oceniono 0 na 5
    2,46 39,36  Wybierz opcje
  • Przyprawy dla gastronomii

    Sól morska gruboziarnista

    Oceniono 0 na 5
    2,46 39,36  Wybierz opcje
  • Przyprawy dla gastronomii

    Sól peklowa

    Oceniono 0 na 5
    1,23 14,76  Wybierz opcje
  • Przyprawy dla gastronomii

    Sól selerowa

    Oceniono 0 na 5
    3,24 37,80  Wybierz opcje
  • Przyprawy dla gastronomii

    Sól ziołowa

    Oceniono 0 na 5
    2,70 41,04  Wybierz opcje

Jaką sól spożywczą wybrać?

Na internetowych półkach sklepu do-smaku znajdziesz sól spożywczą w wielu wydaniach. Sól smakowa to połączenie tradycyjnej soli oraz suszonych warzyw. Otrzymana w ten sposób sól cebulowa lub sól selerowa to doskonały dodatek do klasycznych dań kuchni polskiej, włoskiej, francuskiej czy śródziemnomorskiej. Tego typu mieszanki pokochasz za oryginalny, nieco ziołowy aromat, który znakomicie podkreśli smak przygotowywanych mięs i warzyw. Jakie inne rodzaje soli spożywczej znajdziesz w naszej ofercie?

  • Sól morska – o obniżonej zawartości sodu, uzyskiwana w procesie odparowania wody morskiej.
  • Sól peklowana – niezastąpiona do wędzenia, peklownia oraz konserwowania mięs.
  • Sól kamienna himalajska – uważana za najzdrowszą dzięki dużej zawartości minerałów.
  • Sól czarna – ceniona zarówno za smak, jak i właściwości prozdrowotne.

Co wyróżnia naszą sól spożywczą na tle innych produktów? Jej jakość gwarantowana jest przez liczne atesty oraz certyfikaty. W procesie produkcji nie dodajemy do niej żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji. Naturalne, ekologiczne przyprawy – w tym także sól spożywcza – wytwarzane są bez zbędnych barwników, konserwantów i polepszaczy smaku.

Właściwości soli spożywczej kuchennej

Chociaż dietetycy przestrzegają nas przed nadmiarem soli w diecie, warto wiedzieć, że zawarty w niej sód to składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odgrywa ważną rolę w regulacji gospodarki wodnej. Odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia, a także pH całego ustroju. Sól spożywcza wpływa również na równowagę kwasowo-zasadową. Cennym uzupełnieniem diety osób z chorą tarczycą może być sól spożywcza jodowana. Gorzka sól magnezowana ma natomiast wiele zastosowań w kosmetyce, ponieważ ma silne właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Masz problem z ciśnieniem? Sól potasowa ma w swoim składzie nawet o 70% mniej sodu, dlatego polecana jest przy schorzeniach układu krążenia. Niezależnie od tego czy jesteś fanem tradycyjnej soli kuchennej, czy ziołowych mieszanek – jesteśmy pewni, że znajdziesz u nas dokładnie to, czego szukasz. Zachęcamy do zapoznania się naszą ofertą!

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Szukasz zdrowej alternatywy dla klasycznych słonych i słodkich przekąsek? Nie wiesz, w jaki sposób urozmaicić przyjęcie w gronie rodziny i przyjaciół? Postaw na wyjątkowe chipsy z warzyw i owoców! Podane z dipem lub słodkim sosem zachwycą Twoich gości.

  • Jednym z ciekawszych odkryć ostatnich czasów jest zabezpieczanie żywności metodą liofilizacji. Jakie procesy kryją się pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą? W jaki sposób technika ta wpływa na żywności i jakie nadaje jej właściwości? To musisz wiedzieć!

  • Masz smaka na mix duszonych warzyw? Doskonałym daniem będzie zatem leczo! Zobacz, jak je przygotować i których przypraw nie może w nim zabraknąć.

Twoje zakupy
X