Przyprawy tureckie

Kuchnia turecka jest pełna niezwykłych przypraw, tworzących niecodzienne smaki i aromaty. Pochodzi jeszcze z terytorium Imperium Osmańskiego, które słynęło z ferii smaków i zapachów. Przyprawy tureckie sprawiają wrażenie, jakby perfumowały przyrządzane dania, dlatego obecnie jest to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 9

  • Polskie przyprawy tradycyjne

    Anyż gwiazdka

    Oceniono 0 na 5
    6,48 669,60  Wybierz opcje
  • Polskie przyprawy tradycyjne

    Anyż suszony mielony

    Oceniono 0 na 5
    3,24 118,80  Wybierz opcje
  • Polskie przyprawy tradycyjne

    Cynamon laska

    Oceniono 0 na 5
    4,32 345,60  Wybierz opcje
  • Polskie przyprawy tradycyjne

    Cynamon mielony

    Oceniono 0 na 5
    3,24 140,40  Wybierz opcje
  • Polskie przyprawy tradycyjne

    Kardamon cały

    Oceniono 0 na 5
    8,64 637,20  Wybierz opcje
  • Polskie przyprawy tradycyjne

    Kardamon mielony

    Oceniono 0 na 5
    9,72 453,60  Wybierz opcje
  • Polskie przyprawy tradycyjne

    Kmin rzymski cały

    Oceniono 0 na 5
    4,32 200,34  Wybierz opcje
  • Polskie przyprawy tradycyjne

    Kmin rzymski mielony

    Oceniono 0 na 5
    4,32 162,00  Wybierz opcje
  • Mieszanki przypraw

    Przyprawa do gyrosa

    Oceniono 0 na 5
    3,24 97,20  Wybierz opcje

Tureckie przyprawy – nie tylko do kebaba!

Kuchnia turecka kojarzy się przede wszystkim z popularnym kebabem. Nie jest to jednak jedyna potrawa charakteryzująca ten region świata. Mieszanki przypraw stosowane w potrawach tureckich sprawiają, że to jedne z bardziej urozmaiconych i niezwykłych dań. Kardamon, cynamon, a także niesamowity anyż to główne smaki Turcji. Zniewalający zapach tych przypraw sprawia, że przenoszą one nas do zupełnie innej kulinarnej rzeczywistości. Co istotne, są to przyprawy bez soli, co czyni kuchnię turecką jedną ze zdrowszych na świecie. Przyprawy tureckie do kebaba są obecnie najpopularniejszymi na świecie, chociaż w zależności od regionu, mieszanki mogą się od siebie nieznacznie różnić. Jednocześnie warto wspomnieć, że chociaż przyprawy tureckie są różnorodne, to sama kuchnia jest bardzo prosta i bazuje z reguły na kilku składnikach.

Typowe tureckie przyprawy – do czego je stosować?

Przyprawy tureckie są równie różnorodne, co charakterystyczne dla tej kuchni potrawy. Koran zakazuje dań z wieprzowiny, zamiast tego w kuchni tureckiej obfitują dania z baraniną. Aby przyrządzić smaczną baraninę, wystarczy użyć kminu rzymskiego, który dobrze podkreśla smak tego mięsa. Przyprawy tureckie takie jak cynamon, czy anyż świetnie sprawdzają się w daniach nie tylko mięsnych, ale także tych zawierających jogurt, który jest podstawą kuchni tureckiej. Cynamon używany jest również do dań, aby dodać im słodyczy lub też po prostu do deserów. W żadnej bowiem tureckiej kuchni nie może zabraknąć kminu, przyprawy do kebaba, kardamonu, czy anyżu. W naszym sklepie oferujemy świeże i ekologiczne przyprawy do dań kuchni tureckiej, a także inne przyprawy świata.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Szukasz zdrowej alternatywy dla klasycznych słonych i słodkich przekąsek? Nie wiesz, w jaki sposób urozmaicić przyjęcie w gronie rodziny i przyjaciół? Postaw na wyjątkowe chipsy z warzyw i owoców! Podane z dipem lub słodkim sosem zachwycą Twoich gości.

  • Jednym z ciekawszych odkryć ostatnich czasów jest zabezpieczanie żywności metodą liofilizacji. Jakie procesy kryją się pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą? W jaki sposób technika ta wpływa na żywności i jakie nadaje jej właściwości? To musisz wiedzieć!

  • Masz smaka na mix duszonych warzyw? Doskonałym daniem będzie zatem leczo! Zobacz, jak je przygotować i których przypraw nie może w nim zabraknąć.

Twoje zakupy
X