Sól morska gruboziarnista jodowana to jeden z rodzajów soli spożywczej, jaki pozyskuje się za pomocą odparowywania słonych zbiorników wodnych. Ma taki sam wpływ na organizm człowieka jak sól kuchenna przez podobną zawartość sodu, czyli około 40%. Sól spożywcza kuchenna różni się natomiast od morskiej smakiem, zapachem i samym sposobem pozyskiwania.
Zastosowanie soli gruboziarnistej morskiej
Sól morska gruboziarnista jodowana, oprócz jodu, zawiera niewielkie ilości innych minerałów. Dzięki temu posiada wyjątkowy smak, który doskonale nadaje się do solenia gotowych dań, surówek, warzyw oraz steków. W zależności od swojego pochodzenia sól morska może nieco różnić się smakiem przez inny procent zawartości pewnych mikroskładników, działających na smak potrawy. Co ciekawe, sól morska gruboziarnista z dodatkiem jodu stosowana jest nie tylko w kuchni, ale również w przemyśle kosmetycznym, dzięki dobroczynnemu wpływowi na skórę.
Sól morska gruboziarnista jodowana dostępna jest w kilku różnych wariantach. Można wyróżnić takie odmiany soli morskiej jak sól selerowa lub cebulowa. Odmiana selerowa doskonale pasuje do potraw gotowanych, smażonych oraz pieczonych, a także zup i sałatek. Sól cebulowa natomiast wspaniale sprawdza się jako zamiennik dla świeżej cebuli z solą. Fenomenalnie komponuje się z gotowanymi mięsami, sosami i pieczeniami. Można także wykorzystać ją do twarożków, jajek oraz doprawiania kanapek. W naszej ofercie znajdziesz wszystkie wspomniane odmiany soli pochodzącej wyłącznie ze sprawdzonych źródeł.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.