Sól peklowa

1,23 14,76 

Wyczyść

Sól peklowa

Składniki: sól spożywcza, substancja konserwująca: azotyn sodu.

Sól peklowa służy do peklowania czyli konserwowania mięsa.  Można nią nacierać mięso lub sporządzić zalewę peklującą

Istnieją 3 metody peklowania mięsa:

  1. Metoda na sucho: mięso należy natrzeć solą peklową, następnie pozostawić na 2 h. Stosuje się 20 g soli peklowej na 1 kg mięsa.
  2. Metoda nastrzykowa: 25 g soli peklowej należy rozpuścić w 100 ml wody ( taka ilość wystarcza na 1 kg mięsa). w ten sposób przygotowanym roztworem należy nastrzykiwać mięso.
  3. Metoda zalewowa: należy rozpuścić sól peklową w wodzie ( 50 g soli na 1 l). Mięso powinno być całkowicie zanurzone w wodzie i pozostawione w zalewie na 7 dni, w temperaturze max 8 C.

Zapeklowane mięso można upiec, uwędzić lub sparzyć – włożyć do wrzącej wody i delikatnie podgrzewać , utrzymując temperaturę 95 C przez godzinę ( w przypadku 1 kg mięsa).

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Często doprawiasz jedzenie solą? Ta popularna przyprawa dodaje potrawom wyrazistości, lecz spożywana w nadmiarze, wywiera zgubny wpływ na ludzki organizm. Jakie jest dopuszczalne, dzienne spożycie soli? W jaki sposób jej nadmiar wpływa na zdrowie?

  • Uwielbiasz przyrządzać potrawy na grillu i wciąż szukasz nowych pomysłów na pyszne dania? Zaskocz rodzinę i przyjaciół, używając aromatycznych dodatków BBQ do mięs, serów i warzyw.

  • Uwielbiasz gotować zupy? To świetny wybór! Każda porcja tego płynnego dania jest skarbnicą naturalnego błonnika, witamin i minerałów. Jakie przyprawy do zupy stosować? Oto kilka kulinarnych wskazówek.

Twoje zakupy
X