Sól peklowa
Składniki: sól spożywcza, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Sól peklowa służy do peklowania czyli konserwowania mięsa. Można nią nacierać mięso lub sporządzić zalewę peklującą
Istnieją 3 metody peklowania mięsa:
- Metoda na sucho: mięso należy natrzeć solą peklową, następnie pozostawić na 2 h. Stosuje się 20 g soli peklowej na 1 kg mięsa.
- Metoda nastrzykowa: 25 g soli peklowej należy rozpuścić w 100 ml wody ( taka ilość wystarcza na 1 kg mięsa). w ten sposób przygotowanym roztworem należy nastrzykiwać mięso.
- Metoda zalewowa: należy rozpuścić sól peklową w wodzie ( 50 g soli na 1 l). Mięso powinno być całkowicie zanurzone w wodzie i pozostawione w zalewie na 7 dni, w temperaturze max 8 C.
Zapeklowane mięso można upiec, uwędzić lub sparzyć – włożyć do wrzącej wody i delikatnie podgrzewać , utrzymując temperaturę 95 C przez godzinę ( w przypadku 1 kg mięsa).
Recenzje
Na razie nie ma opinii o produkcie.