Sól peklowa

1,23 14,76 

Sól do peklowania nadaje niezwykły smak mięsom. Dzięki jej zastosowaniu wszelkie typy mięs nabierają soczystości oraz zyskują piękną różową barwę, która sprawia, że wyglądają apetycznie. Sól peklowa używana jest zarówno w domach, jak i w restauracjach w celu zakonserwowania mięsa i nadania mu odpowiednich walorów smakowych. Jest mieszanką substancji konserwujących i soli. Bezpieczne używanie soli peklowanej jest w pełni zdrowe i skuteczne.

Zastosowanie soli peklowej

Sól do peklowania można używać w formie zalewy lub natrzeć nią mięso. W zależności od potrzeb zapeklowane mięso można następnie uparzyć, upiec, ugotować, czy uwędzić. Świetnie nadaje się do przygotowania smacznych marynat, dzięki czemu każdy miłośnik mięsa będzie zachwycony. Szczególnie współgra ze smakiem dziczyzny i wieprzowiny. Dzięki peklowaniu odprowadzamy nadmiar wody z mięsa, oraz zatrzymujemy namnażanie się szkodliwych bakterii. Peklować można w wodzie z dodatkiem soli, sól do peklowania nacierać na mięso lub wstrzyknąć roztwór bezpośrednio do mięsa. Nie należy jej używać do przyprawiania mięs, ponieważ służy jedynie do konserwacji. Po włożeniu do lodówki mięso należy przewracać co dwa dni. Sól do peklowania podobnie, jak zwykła sól nada mięsu słony smak, dlatego nie trzeba go ponownie doprawiać. Do przyprawiania potraw nadają się również sól cebulowa oraz sól selerowa. Mają one unikatowy smak, są idealnym połączeniem przyprawy oraz soli. W naszej ofercie posiadamy różne rodzaje soli, które można zastosować w wielu potrawach, dzięki czemu z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Składniki: sól spożywcza, substancja konserwująca: azotyn sodu.

Istnieją 3 metody peklowania mięsa:

  1. Metoda na sucho: mięso należy natrzeć solą peklową, następnie pozostawić na 2 h. Stosuje się 20 g soli peklowej na 1 kg mięsa.
  2. Metoda nastrzykowa: 25 g soli peklowej należy rozpuścić w 100 ml wody ( taka ilość wystarcza na 1 kg mięsa). w ten sposób przygotowanym roztworem należy nastrzykiwać mięso.
  3. Metoda zalewowa: należy rozpuścić sól peklową w wodzie ( 50 g soli na 1 l). Mięso powinno być całkowicie zanurzone w wodzie i pozostawione w zalewie na 7 dni, w temperaturze max 8 C.

Zapeklowane mięso można upiec, uwędzić lub sparzyć – włożyć do wrzącej wody i delikatnie podgrzewać , utrzymując temperaturę 95 C przez godzinę ( w przypadku 1 kg mięsa).

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

  • Szukasz zdrowej alternatywy dla klasycznych słonych i słodkich przekąsek? Nie wiesz, w jaki sposób urozmaicić przyjęcie w gronie rodziny i przyjaciół? Postaw na wyjątkowe chipsy z warzyw i owoców! Podane z dipem lub słodkim sosem zachwycą Twoich gości.

  • Jednym z ciekawszych odkryć ostatnich czasów jest zabezpieczanie żywności metodą liofilizacji. Jakie procesy kryją się pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą? W jaki sposób technika ta wpływa na żywności i jakie nadaje jej właściwości? To musisz wiedzieć!

  • Masz smaka na mix duszonych warzyw? Doskonałym daniem będzie zatem leczo! Zobacz, jak je przygotować i których przypraw nie może w nim zabraknąć.

Twoje zakupy
X