Przepis na sos bearneński

Przepis na sos bearneński – sprawdź, czego potrzebujesz!

Sos béarnaise, czy jak go się często nazywa w Polsce sos bearneński, to sos który powstaje na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu. Jest klasycznym, kremowym sosem, który doskonale pasuje do dobrych mięs – zwłaszcza steków, oraz warzyw, np szparagów.

Składniki i przyprawy na sos bearneński

  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 szalotki
  • 3/4 szklanki klarowanego masła
  • 3 łyżeczki suszonego estragonu francuskiego
  • 2 duże żółtka
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Przygotowanie sosu bearneńskiego

  • Wino, ocet winny,  posiekaną szalotkę i estragon zagotować.
  • Trzymać na ogniu tak długo aż wino odparuje i zmniejszy swoją objętość.
  • Odcedzić przez sitko i odstawić do wystygnięcia.
  • Przygotować wodną kąpiel. Do miseczki wrzucić żółtka i mieszać aż zgęstnieją i staną się bladożółte. Zdjąć garnek z gazu i ciągle mieszając dodać klarowane masło.
  • Następnie dodać zredukowane wino i doprawić jeszcze szczyptą estragonu.
  • Doprawić do smaku i natychmiast podać.
  • Bezpieczne zakupy
    Bezpieczne zakupy SSL
  • 14-dniowe prawo zwrotu
    14-dniowe prawo zwrotu
  • Wysyłka już od 48h
    Wysyłka już od 48h
  • Bezpieczne zakupy
    Gwarancja jakościSpecyfikacje i atesty produktów

ciekawostki ze świata przypraw i ziół /blog/

Twoje zakupy
X