Lemon grass – Trawa cytrynowa
Składniki: 100% trawa cytrynowa.
Suszone łodygi trawy cytrynowej, zostały pocięte na 3-4 centymetrowe kawałki. Używana do naparu trawa cytrynowa charakteryzuje się cytrusowym, orzeźwiającym smakiem.
W kuchni wschodniej jest składnikiem wielu potraw: zup, sosów, mieszanek herbacianych, którym nadaje dodatkowego posmaku. Urzekająca orzeźwiającym aromatem herbata skomponowana na bazie trawy cytrynowej z subtelnym dodatkiem suszonego hibiskusa oraz płatków ślazu.
TRAWA CYTRYNOWA W MEDYCYNIE
W medycynie naturalnej Indii trawa cytrynowa znalazła zastosowanie w leczeniu niestrawności i braku apetytu, a także jako lek przeciwkaszlowy, rozkurczowy, przeciwreumatyczny. Z kolei Chińczycy wierzą, że napój na bazie trawy cytrynowej pomaga złagodzić bóle głowy i brzucha. Natomiast w Ameryce Południowej palczatka cytrynowa jest stosowana jako środek rozjaśniający umysł i poprawiający koncentrację.
Dodawana jest do popularnego w Brazylii napoju otrzymywanego z yerba mate, nadając mu orzeźwiający, cytrynowy aromat. Współczesne badania wykazały, że trawa cytrynowa wywiera korzystny wpływ na poziom cholesterolu i glukozy we krwi, dlatego jest polecana w diecie chorych na cukrzycę typu 2.
Napar z trawy cytrusowej charakteryzuje się cytrusowym, orzeźwiającym smakiem. W kuchni wschodniej trawa cytrynowa jest składnikiem wielu potraw: zup, sosów, mieszanek herbacianych, którym nadaje dodatkowego posmaku.
Recenzje
Na razie nie ma opinii o produkcie.